Arpad Paszkany: ”Când ești cercetat de o insituție ca DIICOT sau alta, ești etichetat cu un steguleț în lumea afacerilor. Nu mai contează că ești vinovat sau nevinovat”

Sursă foto: Arhiva EvZ

Omul de afaceri Arpad Paszkany a comentat revocarea de la DIICOT a procurorului Mircea Hrudei, cel care l-a trimis în judecată în dosarul în care a fost achitat în 2011. În acel dosar, Paszkany a fost acuzat că l-ar fi șantajat pe patronul Iulius Mall, Iulian Dascălu. Acum, omul de afaceri clujean este urmărit penal, din nou, de DIICOT Cluj.

”Eu cred că domnul Hrudei, la rândul lui, este o victimă a sistemului. Dacă sistemul nu le-ar cere celor din subordine să producă ”rezultate”, adică un număr aproape cert de dosare la fiecare trei luni, șase luni sau 12 luni, atunci nu ar exista această manieră de tip Hrudei.

Punându-se această presiune a rezultatelor și a rezultatelor notabile, atunci oamenii ce fac? Păi dacă nu au cunoștință și probe legate de asemenea fapte care într-adevăr ar putea să fie incriminate, atunci ia o listă. Cine sunt oamenii cunoscuți pentru mediile respective? Cine sunt oamenii cu notorietate? Având și această libertate, deși poate nu e cuvântul potrivit, în sensul de a nu avea nicio răspundere a actului de incriminare, a actului de inculpare, înafara faptului că după 10-12 ani pot fi înlăturați din sistem, altceva dânșii nu pățesc. Probabil, din când în când, mai trebuie și câte o victimă. Ca și domnul Hrudei, cu alt nume și prenume, există foarte mulți în acest sistem. Există cu nemiluita, dar și dânșii sunt victime ale sistemului, care le cere. ”. a spus Arpad Paszkany la NCN T, citiat de site-ul clujust.ro.

Întrebat fiind despre prejudiciul suferit ca urmare a dosarului în care a fost achitat, acesta a răspuns: ”În primul rând, încă din momentul în care ești cercetat public, mai ales de către un departament care sună foarte pompos, cum ar fi Departamentul de investigații de crimă organizată și terrorism acesta a spus că oricărui om I se pune o etichetă în lumea afacerilor.

”Fac o mică paranteză: În zilele noastre, daca apare o asemenea informație și face înconjurul Europei sau mediilor economice, în alte țări nu prea se știu cum se întâmplă lucrurile în România. Mai ales cetățean român fiind, dacă ești cercetat de un asemenea departament, care repet este de crimă organizată și terorism, lângă numele tău imediat apare un steguleț, ca să știe toată lumea din mediul de afaceri și bancar, și există acel ”cleaning” internațional în care tu deja ești tratat ca un suspect. Iar fiind greutatea numelui și a instituției care te cercetează, de regulă, în țările cu democrații tradiționale, în momentul în care se face publică cercetarea ta de către un asemenea departament, deja se pune problema câți ani primești, nu dacă ești vinovat sau nevinovat.

…Îți distruge reputația, iar reputația respectivă rămâne și după ce ai câștigat în instanțe. Știți foarte bine că mai importantă este informația bombastică, agențiile de știri nu sunt prea interesate că ai fost dezincriminat. Numele tău rămâne pentru foarte multă vreme, dacă nu toată viața, pătat.”

Paszkany a dat de înțeles că nu s-a gândit să ceară daune la CEOD: ”Îi dai în judecată, te judeci cinci, opt, zece ani, și până la urmă cine plătește? Plătește poporul, plătitorii de taxe și impozite, nu cei care sunt nominal cauzatorii prejudiciilor pe care le-ai suferit. ”

Omul de afaceri consideră că actualul dosar în care este cercetat la DIICOT Cluj este o răzbunare pentru achitarea obținută: ”În momentul în care câștigi împotriva DIICOT sau DNA, eu mă limitez la DIICOT că slavă Domnului nu am avut probleme cu DNA-ul, mai cu seamă după ce ai câștigat, instituția respectivă, reprezentanții ei prind un fel de ură împotriva ta. Din acel moment devii și mai vânat. Până când va exista o libertate care deja este o libertate abuzivă, garantată de lege, adică printr-o aparentă legalitate, eu știam de la cunoștințe, lucrând cu băncile, că în fiecare lună, în mod neoficial, pentru că nu era ca și acum când la o simplă cerere a unui procuror să i se pună la dispoziție toate tranzacțiile tale, pe vremea respectivă, după ce am câștigat, se cereau aceste informaii neoficial. Acum pot să ceară oficial, că banca e obligată să răspundă. Nu că aș avea ceva de ascuns, dar nu mi se pare normal, https://www.clujust.ro/stiri/.”

Un asemenea sistem aparent legal, dar în realitate abuziv, nu a existat niciodată în România, nici măcar pe vremea lui Ceaușescu și pe vremea vestitei securități”, a mai spus Paszkany.