Armistițiu în "războiul cârnaţilor", după un acord între UE și Marea Britanie

Armistițiu în "războiul cârnaţilor", după un acord între UE și Marea Britanie Sursa: Arhiva EVZ

LE NOUVEL OBSERVATEUR . Marea Britanie va putea continua să livreze carne congelată, cum ar fi şi cârnații englezeşti, în provincia Irlandei de Nord, lucru care ar fi fost interzis prin măsuri post-Brexit. Dar UE a avertizat că acest acord este "temporar" și este însoţit de nişte condiții.

Guvernul britanic a anunțat miercuri, 30 iunie, că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană în "războiul cârnaţilor", cu amânarea cu trei luni, până la sfârșitul lunii septembrie, a punerii în aplicare a anumitor măsuri post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Încheiat în urma tensiunilor puternice dintre Londra și Bruxelles pe această temă, acordul va permite Marii Britanii să continue să livreze provinciei britanice carne refrigerată (cum ar fi şi cârnații englezeşti), care altfel ar fi fost interzisă de la 1 iulie.

"Suntem încântați că am reușit să ajungem la o prelungire rezonabilă pentru carnea congelată trimisă din Marea Britanie în Irlanda de Nord", a declarat secretarul de stat pentru Brexit, David Frost, într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Acesta este un prim pas pozitiv, dar trebuie totuși să găsim o soluție permanentă", deoarece "Irlanda de Nord este o parte integrantă a Regatului Unit și consumatorii săi ar trebui să se poată bucura de produsele cumpărate în Marea Britanie şi în anii următori".

La rândul său, UE a insistat asupra faptului că acest acord este "temporar" și vine cu "condiții puternice". "Noi nu dăm un cec în alb", a avertizat vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Armistițiu în "războiul cârnaţilor" după un acord între UE și Marea Britanie

Negociat dur în cadrul acordului Brexit și în vigoare de la 1 ianuarie, protocolul nord-irlandez menține de facto provincia britanică pe piața unică și în uniunea vamală europeană pentru mărfuri, stipulând controale vamale asupra mărfurilor care ajung în Irlanda de Nord din Marea Britanie, ele fiind separate de mare.

Tensiunile dintre Londra și Bruxelles au vizat în principal intrarea în vigoare, prevăzută inițial pentru joi, a măsurilor de prevenire a transportului de carne refrigerată din insula Marii Britanii, așa cum este cazul țărilor care nu aparțin UE.

Bruxelles-ul a acuzat Londra că nu respectă angajamentele asumate, iar britanicii le-au reproşat europenilor că sunt prea "purişti" în aplicarea regulilor.

Obiectivul protocolului este de a împiedica efectuarea controalelor între provincie și Republica Irlanda, la sud, și astfel să evite restabilirea unei frontiere dure între cele două teritorii care ar putea compromite pacea în Irlanda de Nord, după trei decenii de violențe sângeroase. (Rador)