Evenimentul Zilei > International > Armistiţiu fragil în Ucraina. Armata şi separatiştii se acuză reciproc de încălcarea acordului de pace
Armistiţiu fragil în Ucraina. Armata şi separatiştii se acuză reciproc de încălcarea acordului de pace

Armistiţiu fragil în Ucraina. Armata şi separatiştii se acuză reciproc de încălcarea acordului de pace

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de încălcarea acordului de pace care a intrat în vigoare duminică, la miezul nopţii. Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 21 răniţi în urma atacurilor separatiştilor, duminică. Rebelii au continuat şi asaltul asupra localităţii Debalţevo, a declarat luni o sursă militară ucraineană.

"Grupările armate ilegale nu respectă armistiţiul", afirmă Anatoli Stelmah, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Agerpres. Frecvenţa atacurilor în zona Debalţevo a sporit în comparaţie cu zielel precedente, a mai spus Stelmah. El a adăugat că separatiştii "folosesc toate tipurile de arme', inclusiv tancuri şi lansatoare multiple de rachete Grad.

De cealaltă parte, speratiştii acuză Kievul că nu respectă acordul de încetare a focului. Potrivit lui Eduard Basurin, numărul doi în comandamentul militar al autoproclamatei republici populare Doneţk, forţele ucrainene şi-au reluat bombardamentele asupra mai multor localităţi, vorbind despre 27 de încălcări ale încetării focului.

Tot Basurin a declarat ieri că rebelii proruşi au dreptul să deschidă focul în zona Debalţevo, acela fiind terirotiul separatiştilor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.