Armele chimice și nefăcutele Rusiei în fața Occidentului

Armele chimice și nefăcutele Rusiei în fața Occidentului

Mari tensiuni sunt așteptate săptămâna aceasta, la reuniunea anuală a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice

Rusia și puterile occidentale se pregătesc pentru o nouă criză în această săptămână, la reuniunea anuală a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), ai cărei anchetatori îi vor desemna pentru prima dată pe cei responsabili de atacurile cu arme chimice în Siria.

Primul raport al echipei de anchetă responsabilă cu identificarea presupușilor autori ai acestor atacuri în Siria este așteptat la începutul anului viitor, o perspectivă care a provocat deja tensiune în sânul unor state membre ale acestei organizații care are sediul în Haga.

În cadrul acestei reuniuni cheie, de luni până vineri, Moscova amenință că va bloca votul pentru bugetul 2020 al OIAC, dacă acesta va include finanțarea echipei de investigare, scrie AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Blocarea bugetului poate prezenta probleme grave pentru organizație, chiar dacă Statele Unite, Franța și Marea Britanie consideră că au suficient sprijin pentru ca bugetul să fie adoptat cu o largă majoritate.

Anul trecut, Rusia, Iranul și China și-au unit forțele pentru a încerca să blocheze bugetul, în ciuda faptului că a fost aprobat cu o majoritate de 99 de voturi contra 27. Diplomaticii occidentali speră să obțină o majoritate și mai mare în acest an pentru a reuși o susținere internațională pentru OIAC.

În ciuda obiecțiilor puternice din partea Siriei și a aliaților săi, majoritatea celor 193 de state membre au votat în iunie 2018 pentru consolidarea puterilor OIAC, permițându-i să desemneze autorul unui atac chimic și nu doar documentarea folosirii uneiunei astfel de arme.

Rusia a comparat apoi organizația - care a câștigat Premiul Nobel pentru pace în 2013 - cu un „Titanic pe cale să se scufunde”, acuzând-o că a devenit prea politizată.

Marile puteri ar putea fi de acord cu privire la o problemă importantă în cadrul acestei reuniuni: cea a adăugării agentului neurotoxic Noviciok pe lista substanțelor interzise.

Noviciok, substanță dezvoltată de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, a fost folosit în martie 2018 în timpul atacului din Salisbury (sud-vestul Angliei) împotriva agentului dublu Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia.

Londra acuzase Moscova că este la originea acestei tentative de omor. Rusia a negat orice implicare.

În ianuarie, Consiliul Executiv al OIAC a decis să adauge două familii de substanțe chimice extrem de toxice, inclusiv Noviciok, la Convenția privind interzicerea armelor chimice.

Această decizie trebuie să fie confirmată de statele membre.

Rusia vrea să adauge pe listă și alte substanțe chimice care, potrivit Kremlinului, le experimentează țările occidentale.

Potrivit diplomaților, un compromis în această problemă spinoasă pare să se profileze.