Evenimentul Zilei > International > Armata SUA a ucis peste 100 de talibani, în contextul retragerii din Afganistan. Acțiunea a fost numită una de precizie
Armata SUA a ucis peste 100 de talibani, în contextul retragerii din Afganistan. Acțiunea a fost numită una de precizie

Armata SUA a ucis peste 100 de talibani, în contextul retragerii din Afganistan. Acțiunea a fost numită una de precizie

Luptele dintre forţele guvernamentale afgane şi talibani s-au soldat cu peste 100 de insurgenţi decedați în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Kabul, în contextul în care armata americană a început retragerea din Afganistan.

Talibanii şi forţele guvernamentale s-au confruntat în mai multe provincii, inclusiv în fostul bastion insurgent din Kandahar. Acolo, armata SUA a desfăşurat sâmbătă o „lovitură de precizie”.

Ciocniri în Afganistan

Alţi 52 de luptători talibani au fost răniţi în ciocniri, a mai precizat Ministerul afgan al Apărării într-un comunicat. În sursă nu se precizează pierderile suferite de forţele guvernamentale.

Talibanii nu au făcut niciun comentariu referitor la lupte. Este însă cunoscut faptul că se întâmplă ca ambele părţi să prezinte exagerat pierderile pe care le produc taberei opuse.

Luptele au continuat fără oprire în ultimele luni, în condiţiile în care eforturile de pace pentru a pune capăt celor 20 de ani de conflict au eşuat, relatează Agerpres .

Armata SUA a început oficial sâmbătă să-şi retragă din Afganistan ultimii 2.500 de militari din această ţară, aşa cum a ordonat preşedintele Joe Biden luna trecută.

Retragerea americană a început cu câteva zile înainte de 1 Mai

Responsabilii americani de la faţa locului spun că retragerea a început cu câteva zile înainte de 1 mai – termen-limită convenit între Washington şi talibani anul trecut pentru a finaliza retragerea. Plecarea tuturor forţelor americane va fi finalizată înainte de a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie 2001 din SUA, mai precizează sursa citată.

Armata americană a anunţat sâmbătă că a efectuat o „lovitură de precizie”. Acțiunea a avut loc după ce una dintre bazele sale de pe aerodromul din Kandahar „a fost ţinta unor tiruri indirecte” care nu au provocat pagube.

Atacul, care nu a fost revendicat, s-a produs într-un moment în care talibanii insistă că armata SUA a încălcat acordul semnat anul trecut prin faptul că nu a finalizat retragerea trupelor sale înainte de 1 mai.

„Acest lucru, în principiu, permite mujahedinilor noştri să ia măsuri adecvate împotriva forţelor invadatoare”, a declarat, pentru AFP, Mohammed Naeem, purtător de cuvânt al talibanilor.

De la încheierea acordului de retragere a SUA, talibanii nu au lovit direct trupele străine. Ei  au atacat însă forţele guvernamentale în zone rurale şi au desfăşurat o campanie de teroare în zonele urbane, prin intermediul atentatelor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: