Evenimentul Zilei > Actualitate > Armata SUA a lansat atacuri asupra milițiilor susținute de Iran în Siria și Irak
Armata SUA a lansat atacuri asupra milițiilor susținute de Iran în Siria și Irak

Armata SUA a lansat atacuri asupra milițiilor susținute de Iran în Siria și Irak

Armata SUA, sub îndrumarea președintelui Joe Biden, a organizat atacuri aeriene asupra „facilităților utilizate de milițiile susținute de Iran” lângă granița dintre Irak și Siria.
Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că milițiile folosesc unităţi operaţionale şi de depozitare a armelor pentru a lansa atacuri cu vehicule aeriene fără pilot împotriva trupelor americane din Irak. Unităţile erau folosite de cel puţin două miliţii, Kata’ib Hezbollah şi Kata’ib Sayyid al-Shuhada, a mai spus Kirby.

Jessica McNulty, purtător de cuvânt al Pentagonului, a spus că fiecare atac a lovit ţinta stabilită

Kirby a mai precizat că preşedintele Joe Biden, care a autorizat atacurile, „a condus acţiunea militară pentru a perturba şi opri” atacurile asupra unităţilor americane şi a personalului SUA în Irak. Începând cu luna aprilie, au fost înregistrate cinci atacuri cu dronă, a mai spus McNulty.

„Ne aflăm în Irak la invitaţia guvernului irakian cu singurul scop de a asista Forţele de Securitate Irakiene în eforturile de a învinge ISIS”, a spus Kirby. „Statele Unite au întreprins o acţiune necesară, adecvată şi intenţionată gândită să limiteze riscul escaladării, dar şi pentru a trimite un mesaj clar şi descurajator”.

Un copil şi alţi trei civili au fost răniţi

Forțele SUA cu sediul în Irak au fost lovite de mai multe ori în ultimele luni de atacuri cu drone. Iranul a negat orice implicare. Aproximativ 2.500 de soldați americani au sediul în țară, ca parte a unei coaliții internaționale care luptă împotriva grupului jihadist Stat Islamic (IS).

Atacurile aeriene vin în timp ce administraţia Biden are în vedere ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, într-un efort de a relua acordul nuclear din 2015, care a fost negociat în timpul administraţiei Obama şi a căutat să diminueze capacitatea Iranului de îmbogăţire a uraniului.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acord în urmă cu trei ani, susţinând că era în favoarea Iranului, şi administraţia sa a impus şi sancţiuni majore ţării.

Anul acesta, forţele americane au lansat atacuri aeriene asupra acelorași miliţii susţinute de Iran, despre care Pentagonul a spus că au fost în spatele unui atac din nordul Irakului în care a fost ucis un constructor filipinez care lucra pentru coaliţia condusă de SUA şi au fost răniţi şase oameni, informează BBC.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: