Editura Evenimentul si Capital

ARMATĂ. Se schimbă SOLDA și se vor face NOI DECONTURI pentru MILITARI. Anunț pentru toți angajații MApN

Autor: | | 0 Comentarii | 11162 Vizualizari

Direcţia generală financiar-contabilă (DGFC) a emis reglementări aprobate prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, privind modul de aplicare a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice coroborate cu cele ale OUG nr. 114/2018.

Pentru personalul militar şi civil se menţine, şi în acest an, decontarea serviciilor turistice în limita valorică de 1.450 de lei. Nu mai există, însă, obligativitatea ca personalul să beneficieze de decontarea acestor servicii doar pe timpul concediului de odihnă. Astfel, potrivit legislației fiscale, contravaloarea serviciilor turistice nu se impozitează pe perioada concediului de odihnă. În celelalte cazuri, când personalul nu se află în concediu de odihnă, valoarea decontată se supune impozitării cu 10%.

O altă noutate, o reprezintă faptul că personalul poate beneficia de servicii turistice până la sfârșitul anului, fără a mai exista limitarea prevăzută anul trecut, respectiv efectuarea concediului de odihnă până 30 noiembrie. Decontarea serviciilor turistice se poate face ori de câte ori acestea au fost prestate, nu doar într-o singură tranșă, așa cum era reglementat anul trecut”, a declarat șeful Direcției management financiar-contabil și al sistemului de salarizare din DGFC, colonel Daniel Mitu, pentru site-ul Armata României.

Începând cu acest an, nu vor mai fi cazuri în care solda de funcţie a unor soldaţi şi gradaţi profesionişti să fie egală cu a unor maiştri militari sau subofiţeri!

În anexa VI la Legea-cadru nr. 153/2017 sunt prevăzute cuantumurile soldelor de funcţie pentru anul 2022, diferențiate între categoriile de personal militar, în funcție de responsabilitatea, complexitatea și riscurile activității desfășurate.

Anul acesta, soldele de funcţie se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre soldele de funcţie prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2018.

Astfel, această majorare este diferită, deoarece, în unele cazuri, soldele de funcție ale acestor categorii de personal au fost stabilite în luna decembrie 2018 la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În acest context, începând cu anul 2019 și etapizat până în anul 2022, soldele de funcţie ale celor două categorii de personal militar vor fi diferențiate conform legii.

De asemenea, putem spune că, în cazul maiştrilor militari sau subofiţerilor la început de carieră, care au avut în 2018 solde de funcție egale cu cele ale soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, această majorare este mai mare, prin urmare, și solda de funcție va avea o creștere mai mare.

Vorbim de solda de funcţie, dar aceasta nu are o componenţă bine definită. De aproape 10 ani s-au emis anual legi de salarizare care precizau că se păstrează în plată cuantumul soldelor/salariilor şi al celorlalte drepturi din luna decembrie a anului precedent.

Solda de funcție din decembrie 2018 este formată prin însumarea mai multor elemente ce reprezintă, de fapt, sume calculate potrivit legislației în vigoare la data de 31 decembrie 2009 și care, ulterior, au fost majorate conform legilor de aplicare etapizată, cum ar fi: cuantumul soldei de funcție stabilită conform Legii nr. 138/1999, cuantumul indemnizaţiei de dispozitiv, cuantumul soldei de merit, cuantumul sporului pentru păstrarea confidențialității în legătură cu informațiile clasificate etc.

În 2022, situaţia va fi clară. Solda de funcţie prevăzută în capitolul I din anexa VI la Legea-cadru nr. 153/2017, majorată cu gradațiile cuvenite în raport cu timpul servit în calitate de personal militar, va determina noul cuantum al soldei de funcție.

La acesta din urmă se pot adăuga, după caz, majorări pentru realizarea prerogativelor constituționale de apărare, pentru desfășurarea de activități privind prevenirea și combaterea corupției, pentru activitatea desfășurată în structurile centrale ale MApN sau în structuri militare ale NATO sau UE dislocate pe teritoriul României, pentru deţinerea titlului de specialist de clasă, precum şi pentru desfășurarea activităților de control financiar preventiv propriu sau de audit.

După cum se observă, în prezent, pentru stabilirea soldei de funcție se declanșează un mecanism complex de calcul care, în același timp, este și un mare consumator de resurse. Aici mă refer la toate categoriile de resurse: umane, de timp, materiale etc.

În acest context, trebuie menționate încercările repetate ale MApN de a promova un act normativ care să simplifice modul de calcul a soldelor, care să nu mai creeze probleme în domeniul salarizării”, a mai spus colonelul Mitu.

S-a schimbat data până la care se poate face opţiunea pentru virarea unui procent din impozitul anual pe venit

15 martie este data limită până la care se poate face opţiunea pentru redirecţionarea a 2% sau 3,5% din impozitul anual pe venit.

De asemenea, contravaloarea normei de hrană va crește până la valoarea stabilită pentru anul 2018, prin ordinul ministrului Apărării Naționale.

Începând cu 1 ianuarie 2019:

n se majorează salariile de bază, soldele de funcție și indemnizațiile de încadrare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție sau indemnizația de încadrare prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, pentru anul 2022, și cel/cea din luna decembrie 2018;

n se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice;

n salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.080 lei lunar, respectiv 2.350 lei lunar pentru personalul încadrat pe funcţii prevăzute cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare (În situația în care, după aplicarea majorării cu 1/4, solda de funcție/salariul de bază este sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, aceasta/acesta se stabilește în conformitate cu prevederile HG nr. 937/2018);

Tudor Chirila, reactie HALUCINANTA! Ce a putut sa spuna despre cazul Codrutei Kovesi a DEPASIT orice imaginatie

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 20:34 KOVESI și IOHANNIS. Stăpânii lor vor să transforme România într-un STAT POLIȚIENESC. Acuzații GRAVE 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”