În 2012, un tânăr locotenent a avut curaj să participe alături de mii de români la protestele publice care au dus la căderea Guvernului Boc. Atunci, locotenentul Gheorghe a declarat că vrea să fie aproape de popor, asta fiind și menirea armatei. Acum, ofițerul este iar sancționat pentru un delict inexistent.
Celebrul locotenent Alexandru Gheorghe de la Unitatea de Aviație de la Câmpia Turzii, cel care în 2012, a avut curajul să se alăture oamenilor care protestau în București, a fost din nou sancționat disciplinar, cu avertisment, pentru simplul motiv că a dat un interviu, unui ziar din Câmpia Turzii, în care anunța că a lansat Asociația de Apărare a Drepturilor Militarilor Activi și în Rezervă.
În 2012, locotententul Gheorghe a participat la un miting de protest, îmbrăcat în uniforma armatei române. La scurt timp, ofițerul a fost dat afară din Armata Română dar în 2014, Înalta Curte de Casație și JUstiție a dispus reîncadrarea în funcția deținută deoarece Alexandru Gheorghe nu a făcut decât să spună public informații cunoscute și nu a divulgat secrete militare. În acest sens, spuneau judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, ofițerul a respectat articolul 10 din Convenția Drepturilor Omului, articol care se referă libertatea de exprimare.
A fost sancționat că anunțat înființarea asociației
Pe pagina de facebook a Asociației ADMAR a fost postat, în cursul zilei de luni, un mesaj în care se arată că șeful Unității de Aviație de la Câmpia Turzii, comandorul Marius Oatu a dispus sancționarea lui Alexandru Gheorghe, pe motiv că ar fi încălcat un ordin intern al armatei care se referă la modul de comunicare publică a militarilor. Cu alte cuvinte, militarii pot comunica publicului, informații de interes public, doar prin intermediul Biroului de Presă, instituție unde informația este cenzurată la greu. ”Președintele Asociației pentru apărarea drepturilor militarilor activi și în rezervă – A.D.M.A.R, Alexandru Gheorghe, a început săptămâna cu o sancțiune disciplinară. De ce? Pentru că, în calitatea sa, a avut competența, curajul, demnitatea și solicitudinea de a acorda un interviu publicației ,,Câmpia Express” din Câmpia Turzii, interviu prin care aducea la cunoștința opiniei publice scopul și obiectivele Asociației A.D.M.A.R., scurte note biografice a membrilor fondatori și o părere personală, consfințită, de altfel, de Înalta Curte de Casație și Justiție, privitoare la dreptul la liberă exprimare a militarilor”, a scris vicepreședintele Asociației ADNAR, Sorina Mihaiu.
Locotenentul Gheorghe nu a comentat situația în care se află.
Înalta Curte: militarii se pot exprima în public
În ziarul din Câmpia Turzii, locotententul Gheorghe a explicat de ce a înființat asociația care apără drepturile militarilor activi și în rezervă. ”Spun din păcate, pentru că nimeni nu ar trebui forțat să treacă prin ce am trecut eu doar pentru că am îndrăznit să fac uz de un drept democratic și constituțional, și anume, cel al libertății de exprimare, dar spun din fericire, pentru că având în spate experiența unui abuz îndurat pe cont propriu și având, de asemenea, experiența luptei în media, dar mai ales în instanță, pot acum încerca să ajut alte persoane care ar putea suferi sau au suferit, la rândul lor, un abuz”, susține locotenentul Gheorghe.
Celebrul locotenent a mai spus judecători de la Curtea Supremă au decis că militarii au dreptul la liberă exprimare publică cu singura condiție de a nu divulga informații confidențiale de natură să pericliteze siguranța națională sau integritatea teritorială. ”Deci aceasta este singura restricție legală pe care militarii trebuie să o respecte atunci când fac uz de dreptul la liberă exprimare publică”.