Arizona, Illinois, Florida: 
Biden triumfă în primare decisive, perturbate de coronavirus

Arizona, Illinois, Florida: 
Biden triumfă în primare decisive, perturbate de coronavirus

După trei noi victorii împotriva rivalului său Bernie Sanders în primarele democrate din Arizona, Florida și Illinois, Joe Biden a apărut marți, 17 martie, aproape ca rivalul garantat al lui Donald Trump în noiembrie, în cursa pentru Casa Albă. Dar mulți americani contestă legitimitatea acestor alegeri, organizate în plină criză de coronavirus.

"Cursa pentru nominalizarea democrată a atins marți, 17 martie, "un punct fără întoarcere", rezumă "Washington Post". Preferatul Joe Biden a lărgit un decalaj aproape ireversibil cu senatorul de Vermont, Bernie Sanders, câștigând seara trei noi primare democratice: conform proiecțiilor, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama este dat în mare măsură în frunte în Florida și în Illinois și învingător în Arizona, ale căror secții de votare s-au închis mai târziu.

"Numeric" Joe Biden "este încă mult sub numărul delegaților necesari pentru a obține o victorie din primul tur", notează "Washington Post". "Dar realitatea este că ar fi nevoie de o schimbare radicală de noroc" pentru ca Sanders să reușească să inverseze tendința.

Potrivit CNN, Joe Biden "trebuie să câștige 47% din delegații rămași pentru a câștiga nominalizarea, comparativ cu 57,9% pentru senatorul din Vermont".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Câștigând Arizona, un stat occidental cu o majoritate latină mare, Biden a demonstrat puterea coaliției sale, inclusiv în locurile în care Sanders a reușit cândva să câștige", analizează "Mother Jones". "Dar cea mai mare veste a zilei nu este victoria lui Biden în primare, ci faptul că alegerile au fost organizate în scurt", a declarat revista de stânga.

În timp ce Statele Unite au atins pragul de 100 de decese legate de noul coronavirus marţi, ținerea primarelor din Arizona, Illinois și Florida, în mijlocul unei crize de sănătate, a provocat o vastă polemică. Statul Ohio, care trebuia să-şi ţină alegerile în acea zi, a preferat să amâne scrutinul.

"Oamenii din Illinois au fost înșelați marți. Oficialii statului ar fi trebuit să știe că ar fi imposibil să se organizeze alegeri corecte în timpul unei pandemii", a menționat jurnalistul Dahleen Glanton într-o coloană din "Chicago Tribune".

Înfricoșați de riscurile pentru sănătate, "mulți alegători ar fi putut ocoli secțiile de votare, hotărând să renunțe la datoria civică într-una dintre cele mai controversate primare locale și naționale pe care am avut-o de mult timp. Oamenii din Illinois nu ar fi trebuit niciodată să fie obligați să facă această alegere", a spus ea.

Pentru "Los Angeles Times", "de atmosfera de criză provocată de coronavirus pare să fi beneficiat Biden, care și-a bazat întreaga candidatură pe experiențele sale de zeci de ani în Washington, în special ca vicepreședinte al lui Barack Obama". Conform sondajelor efectuate după alegerile din cele trei state, marți, o majoritate a alegătorilor au spus că au încredere în Biden mai mult decât în Sanders pentru a gestiona criza provocată de coronavirus.