Parlamentul a reluat votul pe Arhiva SIPA. Monica Macovei vinovată cu repetiție

Parlamentul a reluat votul pe Arhiva SIPA. Monica Macovei vinovată cu repetiție

Plenul Parlamentului a adoptat, ieri, raportul Comisiei de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru clarificarea aspectelor ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA sau SIPA) cu 239 de voturi „pentru”, 82 - „împotrivă” şi două abţineri.

Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a explicat că votul exprimat în 13 iunie (când a avut loc şi dezbaterea raportului - n.r.), cu 166 de voturi „pentru”, 54 - „împotrivă”, patru abţineri şi un parlamentar care nu s-a exprimat prin vot, rezultă că plenul Parlamentului nu a fost în cvorum la acea dată (233 de senatori şi deputaţi prezenţi în sală). Iordache a subliniat că stenograma acelei şedinţei relevă că în sală se aflau 225 de parlamentari, şi nu 233 cum era necesar.

Reamintim că această comisie a fost înființată ca urmare a dezvăluirilor făcute, în primăvara anului trecut, de jurnalistul Dan Andronic care atrăgea atenția că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. Concluzia raportului Comisiei SIPA dezbătut în 13 iunie, este că ministrul Justiţiei de la acea vreme (2005 - 2006, Monica Macovei - n.r.) a încălcat legea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

SPP, chemat la raport

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat constituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide.

Comisia este formată din 15 membri. Aceasta vine după declarațiile viceprim-ministrului Paul Stănescu potrivit căruia „un emisar din partea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază i-ar fi solicitat colaborarea cu acest serviciu în schimbul susţinerii politice pentru preluarea conducerii Partidului Social Democrat”.

Plenul comun al Parlamentului a aprobat, ieri, o hotărâre potrivit căreia, până la data de 1 octombrie, Comisiile pentru apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să facă o anchetă cu privire la activitatea directorului SPP, Lucian Pahonţu, şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare.