Cunoscut şi sub numele de Insulele Dezolarii, Kerguelen este un arhipelag situat în sudul Oceanului Indian, cu o suprafaţă totala de 7.000 de kilometri pătraţi şi aflat la mii de kilometri departare de cea mai apropiată formă de civilizaţie
Insulele apartin Franţei, încă din anul 1772, atunci când au fost descoperite de catre navigatorul Yves-Joseph de Kerguelen-Tremarec. Ele nu au o populatie stabilă deşi, ca şi în cazul Antarcticii, există o comunitate permanentă de circa 50-100 de oameni de stiinţă francezi care îşi fac cercetările aici. Nu exista drumuri şi nici vreun aeroport, singura modalitate prin care se poate ajunge pe Insulele Kerguelen fiind o călătorie de şase zile cu un vapor din Reunion, o insulă din apropierea Madagascarului.
Chiar dacă se află într-o zonă cu ape calde, clima Insulelor Dezolarii este asemănătoare cu cea din Alaska, ceea ce face cu atât mai dificilă stabilirea unei populaţii permanente. În prezent, insulele, cu precădere La Grande Terre, cea mai mare dintre ele, deţin un sistem de apărare cu rachete, un centru ştiinţific şi o ferma în care este crescuta o specie de vita originară din Franta dar care a ajuns pe cale de disparitie în Hexagon.
Clima şi fauna, la fel de dezolante
Fauna este tipică regiunilor sub-antarctice, insulele fiind populate de foci, lei de mare şi numeroase specii de păsări: pinguini, albatroşi, cormorani, pescăruşi. În anumite perioade ale anului, pin apele din largul insulelor pot fi observate balene ucigaşe precum şi alte cetacee.
Pe insule au fost însă introduse în secolele trecute numeroase specii străine, cum ar fi iepurii, şobolanii, pisici sălbăticite şi inclusiv reni. Pentru nevoile bazelor instalate pe insulă, există şi o crescătorie de oi, cu aproximativ 3500 exemplare, izolate pe una dintre insulele arhipelagului. Vegetaţia este în principal foarte scundă, ierboasă, iar pe măsură ce creşte altitudinea, solul mineral nu mai permite creşterea vegetaţiei.
Nu există arbori pe insulă dar în unele sedimente au fost identificate trunchiuri fosilizate dovadă al unui trecut climateric diferit. Clima este oceanică, sub-polară, rece cu vânturi foarte puternice. Temperaturile medii lunare maxime nu depăşesc 10 °C dar nici nu scad sub 0 °C în lunile cele mai reci iar temperatura medie anuală este de 4,5 °C. În estul insulei, unde este situată baza de cercetare Port aux Francais, precipitaţiile sunt în jur de 800mm/an, dar în partea opusă a insulei, precipitaţiile sunt de trei ori mai puternice. Precipitaţiile sunt uneori sub formă de ninsoare, dar sunt deseori urmate de plaoie. Altitudinile mai importante sunt acoperite de gheţari, care înregistrează un recul vizibil în ultimii ani.