Argint istoric la spadă | VIDEO

Scrimerii români sunt "vinovaţi" pentru două dintre cele patru medalii cucerite la Beijing de delegaţia României. După bronzul lui Covaliu la sabie, Ana-Maria Brânză a cucerit argintul la spadă, armă la care România nu avea nicio medalie olimpică. Brânză a fost învinsă în finală de inspirata nemţoaică Britta Heidemann cu scorul de 10-15. Rămâne însă în istoria spadei olimpice meciul din semifinale, câştigat dramatic de Ana-Maria în faţa unguroaicei Ildiko Mincza-Nebald. La 23 de ani, Ana-Maria cucerise toate titlurile la care poate râvni o spadasină. Campioană mondială la individual şi cu echipa în 2006 şi 2007, campioană europeană la individual şi cu echipa în 2008.

Lipsea doar titlul olimpic. Şi, din păcate, continuă să fie un vis pentru spadasina română.

Britta Heidemann, campioana olimpică en-titre a probei, a dominat meciul de la un capăt la altul şi s-a impus cu 15-10, într-un meci în care nu a lăsat-o pe Ana-Maria să se apropie la mai mult de două tuşe. Românca i-au lipsit tocmai rapiditatea şi varietatea în execuţii, calităţi care o adusăsesră până în finală. Semifinală pentru istoria spadei olimpice

Ana-Maria Brânză se calificase în finala cu două ore mai devreme, după o victorie grea în faţa unguroaicei Ildiko Mincza-Nebald, scor 15-14.

Jocul cu unguroaica a fost echilibrat de la un capăt la altul, niciuna dintre sportive nereuşind să se desprindă la două tuşe. Aşadar, a fost egalitate la fiecare punct până la tuşa cu numărul 14. Urma tuşa decisivă.

Ana-Maria a ales să atace şi Mincza a reacţionat cu întârziere. Tuşa i-a intrat perfect româncei şi Ana-Maria Brânză va juca pentru aurul olimpic împotriva reprezentantei Germaniei, Britta Heidemann. Nemţoaica a învins-o în semifinale pe reprezentanta gazdelor, Na Li.

Rapiditate şi varietate

Ziua a început greu pentru Ana-Maria, sorţii trimitându-i pe planşă o adversară dificilă, nipona Megumi Harada. Românca a dominat însă meciul şi varietatea în atacuri i-a adus victoria, scor 15-11.

A urmat meciul din sferturile de finală, împotriva rusoaicei Liubov Shutova. Reprezentanta Rusiei a început mai bine întâlnirea şi condus cu 3-1, dar Ana-Maria a revenit prin atacuri deosebit de rapide şi a trecut în avantaj. Rusoaica a intrat în criză de timp şi a forţat atacul, dar Ana-Maria a reuşit să îşi păstreze avansul şi să câştige cu 15-12.

Calificarea în finala competiţiei de la Beijing este cea mai mare performanţă din istoria olimpică a spadei româneşti.

Este a patra medalie pentru delegaţia României la Beijing, după aurul Alinei Dumitru la judo şi medaliile de bronz cucerite de echipa feminină de gimnastică şi de Mihai Covaliu la sabie.

Ana Maria Brânză

Data naşterii: 26 noiembrie 1984

Club: Steaua

Armă: spadă

Palmares: bronz individual la Mondialele din 2002, aur cu echipa la Europenele din 2006 şi 2008, argint individual la Europenele din 2008

Înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, Ana-Maria Brânză spera să confirme rezultatele bune din ultimul sezon şi să se întoarcă acasă cu o medalie olimpică.

Interviul acordat Evenimentului zilei de Ana-Maria Brânză:

EVZ: Ce şanse ai să câştigi titlul olimpic în China, după performanţele obţinute la Europenele de la Kiev? Ana Maria Brânză: Rezultatul de la Kiev mă clasează printre favorite în acest moment, dar nu vreau să mă gândesc la asta. Important este să nu mă doboare numele şi valoarea concursului. În fond, este un concurs ca oricare altul, doar că, de data asta, se numeşte altfel. Totul va depinde de felul în care mă voi simţi în ziua competiţiei.

La scrimă fetele n-au mai luat o medalie de aur la Olimpiadă din anul 2000. Există vreo explicaţie?

Singura explicaţie care-mi trece prin minte ar fi schimbarea de generaţii. Nu poţi găsi la fiecare selecţie un nou campion olimpic. E nevoie de timp pentru a-l construi. Sper ca timpul acesta să fi fost suficient pentru mine. Vreau să rescriu istoria pe care a făcut-o Laura Badea acum 12 ani.

La spadă nu se pot face aranjamente Cum te simţi din punct de vedere fizic şi psihic?

Îmi era puţin teamă în privinţa pregătirii fizice, deoarece am avut un an foarte încărcat de concursuri şi m-am axat mai mult pe pregătirea tehnico-tactică. Mă obosesc mai mult drumurile, nu antrenamentele. Sunt încrezătoare în forţele mele. Dacă acum patru ani, la Atena, obiectivul meu era să nu mă fac de râs, acum datele s-au schimbat şi nu visez decât la o medalie. Te temi de eventualele aranjamente la Beijing?

De 13 ani, de când m-am apucat eu de scrimă, nu am întâlnit probleme de genul acesta. În proba mea e destul de dificil cu aranjamentele. Probabil la floretă şi sabie, unde soarta unui asalt depinde şi de ceea ce vede arbitrul, se mai poate face câte ceva, dar în spadă mai rar.

(Cristian Hubali)