Arestată ilegal și achitată definitiv, umilită din nou de justiția din România. Ce a pățit o femeie care a stat șapte luni după gratii

Sursa: Facebook

O victimă a procurorilor DNA Brașov, achitată definitiv de instanțele de judecată, are din nou probleme cu justiția.

După ce a stat arestată timp de șapte luni și ulterior a fost achitată definitiv, Florina Maior a cerut daune morale și materiale din partea Statului Român, pentru represiune nedreaptă.

Tribunalul Brașov, în prima instanță, a decis de curând să respingă acțiunea, judecătorul motivând faptul că Florina Maior a depus prea târziu cererea de chemare în judecată. Potrivit judecătorului de la prima instanță, Florina Maior avea termen șase luni de la data pronunțării, și nu de la data la care a primit acasă plicul care conținea achitarea definitivă.

Florina Maior a cerut 500.000 de lei daune morale și alte 500.000 de lei, daune materiale. Procesul însă nu a intrat pe fond după ce judecătorul a decis să admită excepția prescripției dreptului material la acțiune invocată de Statul Român, potrivit luju.ro.

Florina Maior este soția liderului Blocului Național al Revoluționarilor, Dorin Lazăr Maior și a fost acuzată de cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență. Ea a fost trimisă în judecată de fostul șef al DNA Brașov, Cornel David-Deca.

Dosarul s-a judecat pe parcursul a cinci ani, la finalul cărora, Florina Maior a fost achitată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Șapte luni de arest ilegal

În aceste condiții, femeia a deschis, la rându-i, o acțiune, la Tribunalul Brașov, în care cere solicită daune de la statul român. Ea cere un milion de euro, 500.000 de euro daune morale și alte 500.000 de euro daune materiale.

În acțiune, Florina Maior susține că a fost victimă a unei erori judiciare. Ea povestește că a fost reținută ilegal, prilej cu care i-a fost restrâns dreptul la libertate.

„Am fost victima unei erori judiciare, constând în faptul ca am fost privată de libertate în mod nelegal și nejustificat temeinic, în sensul că am fost reținută, arestata preventiv în perioada 15. 10. 2015 – 07. 05. 2016, arestul fiind executat la Penitenciar Târgșor, perioadă în care mi s-a restrâns dreptul la libertate în cursul procesului penal, întrucât măsurile dispuse au fost ulterior infirmate prin hotărârea definitivă de achitare conform Deciziei nr. 458/2020 pronunțată la data de 23. 07. 2020, în dosar nr. 4753/62/2015 de către Curtea de Apel Alba Iulia, prin care în baza art. 396 al. 5 C. pr. pen. raportat la art. 16 al.1 lit. a C. pr. pen. subsemnata am fost achitată”, se arată în acțiunea depusă la Tribunalul Brașov.

I-a fost afectată demnitatea umană

Femeia a arătat că prejudiciul material suferit constă în faptul că nu și-a putut desfășura activitatea profesională și economică. Aceasta a fost private de libertate pe timpul arestului. Pe de altă parte, Florina Maior susține că prin arestarea preventive i-a fost afectată demnitatea și chiar siguranța.

„La momentul formulării propunerii arestului preventiv, ca urmare a comunicatului dat de către DNA, mi-au fost afectate demnitatea și siguranța prin faptul că s-a creat o distorsionare cu intenție de către parchet a realității.

Cu scopul alterării încrederii comunității față de persoana mea, ceea ce a dus la o creștere a dimensiunii traumei psihice suportate prin măsura penală nelegală luată împotriva mea, raportat la statutul meu social, la reputația de care mă bucuram în societate și la locul de muncă”, se mai arată în document. Acuzații împotriva procurorului Deca

Florina Maior arată spre procurorul Cornel David Deca pe care îl acuză de presiuni și amenințări. Acesta ar fi încercat să obțină o mărturisire din partea sa în dosar.

„Arăt că în cursul cercetării penale efectuate, procuror Cornel David DECA a exercitat asupra subsemnatei o serie de presiuni psihice, prin amenințare că dacă nu cooperez sau nu îmi recunosc faptele care-mi sunt imputate, s-ar putea să primesc o pedeapsă foarte mare, sau s-ar putea să mi se deschidă un alt dosar penal.