Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Are premierul Cîțu curajul de a-i remania și pe miniștri Ghinea&Co?
Are premierul Cîțu curajul de a-i remania și pe miniștri Ghinea&Co?

Are premierul Cîțu curajul de a-i remania și pe miniștri Ghinea&Co?

Curajul premierului Florin Cîțu de a face remanieri sanitare a început prin expedierea din Executiv a ministrului Plus Vlad Voiculescu în data de 14 aprilie 2021. Cine a fost Voiculescu? Un personaj maladiv narcisist care împingea sistemul de sănătate spre moarte clinică. 

Se spune că, de regulă, a doua încercare e și mai reușită. Ghinion! Atât pentru premier, ca lider politic de perspectivă, cât și pentru actul de guvernare. Remanierea ministrului de Finanțe Alexandru Nazare face parte din alt film decât cel care a dus la înlăturarea lui Voiculescu. 

Atunci au fost motive solide susținute cu argumente tehnice. Acum motivele au fost meschine: reglarea de conturi dintre cele două tabere din PNL aflate în campanie internă pentru șefia partidului, cea a lui Ludovic Orban și cea a lui Florin Cîțu

Este exact ceea ce nici un român nu-și dorea să se întâmple: ca actul de guvernare să fie afectat de jocurile politicianiste din PNL. Poate fi cât vor liberalii de contondentă și de zgomotoasă campania internă din partid. Asta este  expresia  democrației. Dar toate până la firul roșu numit actul de guvernare! 

Florin Cîțu este un premier și lider politic silitor.  Își ascultă tabăra condusă nu de el, ci de cei din spatele lui, persoane din partid și din sistem. Iar ex-ministrul de Finanțe Nazare a deranjat ariergarda premierului: a avut rețineri privind distribuirea de fonduri bugetare către primarii liberali care trebuie convinși să-l voteze pe candidatul mandarin. Practica nu e nouă. A fost aplicată și de fostul premier Ludovic Orban în 2020, în alt context. 

Nazare s-a opus constituirii unui proiect în minister care servea interesele unor susținători foarte influenți ai lui Florin Cîțu. Nazare a ocolit implicarea sa directă în campania internă din PNL în favoarea actualului șef de partid sau a premierului. Deși liberalii știu bine că fostul ministru era mai apropiat de tabăra Cîțu. Sunt câteva motive politruce la care premierul a marșat pentru că așa i-au cerut unii din tabăra sa.

Remaniere, remaniere dar să știm și noi că se face pentru întărirea actului de guvernare! Hai să-l ajutăm pe premierul candidat. De ministrul Cristian Ghinea de la USR a auzit Florin Cîțu? Cel denumit “ministrul zero” al Fondurilor Europene în timpul Cabinetului Dacian Cioloș definit, ca să vezi, tot “zero”? “Guvernul zero”? 

Ministrul Ghinea, cel care a coordonat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) în valoare de 29,3 de miliarde de euro bani europeni, PNRR respins de atâtea ori de Comisia Europeană? PNRR care se va mai discuta la Bruxelles prin toamnă pentru că acum la Comisia Europeană mai lucrează doar secretarele? Oficialii UE sunt în vacanța de vară. 

Potrivit specialiștilor, din cauza rateurilor ministrului Ghinea abia la anul România mai poate spera să-i fie aprobat Planul. Iar dead-line-ul stabilit pentru derularea miliardelor de euro este foarte strâns: până în 2027. 

Dar despre ministrul Cristian Ghinea numai de bine trebuie  vorbit. Ca și despre USR-Plus. Un partid-balama al coaliției majoritare cu miniștri neperformanți dar plini de sine, cu susținere mediatică solidă și cu o  comandă fermă primită din exterior. Aceea de a impune României politicile progresiste cu ADN neo-marxist.  

Inclusiv Klaus Iohannis l-a apărat pe “ministrul zero” Ghinea. Șeful statului a declarat în 24 iunie, când s-a anunțat de la Bruxelles o nouă amânare a PNRR, că  „o aprobare rapidă a Planului  nu ar ajuta România”. 

Să o mai enumerăm pe ministrul Sănătății Ioana Mihăilescu, cea care a conceput la comanda unor structuri Ordonanța de Urgență (OUG) care mută banii din sistemul public de sănătate în sistemul privat? OUG aprobată militărește de premierul Cîțu?  Sau să-l amintim pe ministrul Claudiu Năsui de la Economie a cărui unică “performanță” este cea privind suspendarea în februarie 2021 a granturilor pentru IMM în valoare de peste 500 de milioane de euro? 

Și, iată surpriza! Exact liderii USR-Plus pe ai căror miniștri premierul îi ocolește blajin de o remaniere necesară actului de guvernare au trecut la atac suburban împotriva lui Cîțu la scurt timp după demiterea lui Nazare. Preventiv, ca nu cumva premierului să-i vină ideea remanierii și vreunui ministru de-al lor. Nu l-au atacat pe Cîțu peneliștii din tabăra Orban dar au făcut-o cei din jurul lui Dan Barna și Dacian Cioloș. 

Cu performanțe politice și guvernamentale zero dar cu o aroganță cât casa, liderii USR-Plus au transmis prin vocile secundare din partid, exemplu deputatul Emanuel Ungureanu, că vor să-l dărâme pe Florin Cîțu din fruntea Guvernului. ”Domnul Cîțu nu e om de stat. Domnul Cîțu dă un semnal clar că intră la rupere în tabăra lui Orban și e dispus să facă orice, să dea foc țării, numai ca să ajungă el la Putere (…) El și garda lui vor să controleze tot.”

Țipetele celor de la USR-Plus sunt doar de atmosferă. Progresiștii nu vor abandona guvernarea în ruptul capului. Și nici nu au vreo putere să-l înlăture pe premier. Ar putea doar dacă vor susține o moțiune de cenzură a PSD și AUR în sesiunea din toamnă. Să-i vedem!

Premierul Florin Cîțu ar trebui să-și amintească de proverbul românesc “Te bagi în troacă, te mănâncă porcii”. Nimeni nu-i contestă dreptul de a remania miniștri și de a candida la președinția PNL.

Dar dacă Florin Cîțu chiar vrea să ajungă un lider autentic, de forță, atunci să nu mai stea ca o păpușă manevrată de liberalii  grupați în jurul lui doar pentru că aceștia sunt anti-Orban, nu pro-persoana lui. 

Să pună mâna să curețe guvernul de miniștrii atârnători și de impostori. Că sunt destui!

Să aibă curajul să dezvolte particula “N” din numele partidului pe care vrea să-l conducă. Partidul Național Liberal. Ludovic Orban și-a adus aminte doar cu o săptămână în urmă că PNL este un partid național de orientare liberală dar și creștin democrată care susține și apără etosul național. A făcut-o strategic pentru a-și spori numărul de susținători în campanie. Dar a făcut-o. 

Florin Cîțu s-a decis? Ce este? Liberal sau progresist, cum a declarat chiar el foarte recent. 

Dacă Florin Cîțu nu era premier era treaba lui, a lui Ludovic Orban  și a membrilor PNL să se regleze între ei doctrinar și ierarhic. Dar Cîțu este șeful Guvernului. Și aici el dă socoteală românilor.