Editura Evenimentul si Capital

„Ardeleni la Auschwitz (Generația fără bunici)”, documentar în premieră la TVR 1

„Ardeleni la Auschwitz (Generația fără bunici)”, suferințele mărturisite de urmași
Autor: | | 1 Comentarii | 555 Vizualizari

„Ardeleni la Auschwitz (Generația fără urmași)”, un film despre „generaţia fără bunici”, realizat de scenaristul şi regizorul Andy Lupu pentru TVR 1. Acesta poate fi văzut astăzi, de la 22.00, la TVR 1.

„Ardeleni la Auschwitz (Generaţia fără bunici)” este un film documentar în care autorul propune o abordare diferită a Holocaustului. Documentarul se concentrează pe urmaşii supravieţuitorilor Holocaustului, aşa numita „generaţie fără bunici”. Filmul este realizat de scenaristul, regizorul, dar şi scriitorul Andy Lupu.

Documentarul aduce în atenţia publicului câteva poveşti mai puţin cunoscute. De exemplu, autorul filmului creionează destinul doctorului orădean Nyiszli Miklos, cel care a ajuns anatomopatolog în echipa lui Josef Mengele. Supranumit şi „îngerul morţii”, Josef Mengele a fost un medic german care, în calitate de căpitan SS, a iniţiat şi condus odioasele „selecţii”, în urma cărora, evreii deportaţi din toată Europa urma să fie exterminaţi la Auschwitz-Birkenau. Mengele a efectuat experimente inumane pe deportaţi, mai ales pe cupluri de gemeni. Acelaşi film ne face cunoştinţă şi cu avocatul clujean Rudolph Kastner care a salvat viaţa a peste 1.500 de evrei, un adevărat Oskar Schindler din Ardeal. Şi tot „Ardeleni la Auschwitz” ne spune povestea taberei de romi din Auschwitz-Birkenau: Zigeunerfamilienlager, unde este de presupus ca au ajuns şi romi originari din Ardealul de Nord, informează TVR.

Iată câteva lucruri interesante, despre care se povestește în film, puțin sau deloc știute de publicul românesc, istorisite de Andy Lupu:

Șatra din mijlocul lagărului Auschwitz: în mijlocul lagărului Auschwitz-Birkenau doctorul Mengele a înființat o tabără dedicată exclusiv romilor din Europa Centrală și de Est: Zigeunerfamilienlager. Întru cât Mengele voia să studieze atent romii în scopuri medicale, a considerat că trebuie să le creeze condiții cât mai aproape de cele de-acasă. Familiile au fost lăsate să trăiască împreună, situație unică în Auschwitz.

Mai mult, și-au putut păstra îmbrăcămintea, uneltele de lucru chiar și instrumentele de cântat. Era o adevărată șatră în mijlocul lagărului. În acest timp, în tabăra romilor s-au născut vreo două sute de copii! Zigeunerfamilienlager a fost ras de pe fața pământului, într-o singură zi din vara anului 1944, odată cu miile de romi deținuți. N-a existat niciun supraviețuitor.

Un orădean în echipa lui Mengele: doctorului Josef Mengele, supranumit "Îngerul morții", îi plăcea să se înconjoare de mari specialiști în medicină, pe care-i recruta din rândul deținuților. Avea pretenția să creeze la Auschwitz o adevărata academie medicală. Printre cei care au ajuns să lucreze în echipa lui Mengele a fost și medicul Nyiszli Miklos din Oradea specializat în anatomopatologie, adică în autopsii. Diseca și descria în amănunt cadavrele produse de experimentele lui Mengele. Deținuții medici care lucrau cu medicul SS trăiau în condiții de neimaginat pentru lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau. De exemplu, doctorul Nyiszli Miklos avea un dormitor separat cu tot confortul inclusiv o baie personală. Purta haine civile, mânca bine, avea acces la presă, primea țigări, chiar și câte un coniac din când în când.

Marele regret al lui Nicolae Ceausescu, inainte de MOARTE! Nu a apucat: Acum ma TERMINA el

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI