Cercetatorii de la Universitatea din Nottingham spun ca substanta numita capsaicina, responsabila pentru gustul iute si senzatia de fierbinte, este eficace in eliminarea tumorilor fara a avea efecte secundare. Capsaicina poate ucide celulele canceroase atacand in mod direct sursa lor de energie, mitocondriile, fara a distruge celulele din jur.

Substanta ar putea sta la baza unei noi generatii de medicamente impotriva cancerului, conform rezultatelor acestui studiu. Iar cercetatorii cred ca medicamentele pe baza de caldura care exista deja pe piata si sunt utilizate pentru anumite boli precum psoriasis ar putea fi adaptate pentru a trata o serie mai larga de boli.

Cercetarile au fost coordonate de Timothy Bates, membru al Medical Research Council (MRC) College of Experts, o asociatie cu renume pe plan international in dezvoltarea medicamentelor anti-cancer.

Acesta a dat ca exemplu persoanele din India si Mexic, ale caror diete alimentare sunt foarte condimentate si unde incidenta cazurilor de cancer este scazuta.

Cercetatorii au facut teste in laborator pe celule canceroase din plamani si pancreas si sunt foarte optimisti, fiind de parere ca au descoperit "calcaiul lui Ahile" al tuturor formelor de cancer.