Situația politică a PNL, partid care în urmă cu doar câteva luni, în ianuarie, era cotat cu 47% în preferințele electoratului, se degradează pe zi ce trece. Ultima cercetare sociologică a IMAS arată că partidul tot coboară în sondaje, fără ca nimic să-l oprească. După doar patru luni la guvernare, liberalii s-au prăbușit cu 14 procente, ajungând la 33% în luna aprilie. Nici premierul Ludovic Orban, președintele partidului, nu stă foarte bine la capitolul popularitate și nu inspiră prea multă încredere alegătorilor.
Este evident că partidul are nevoie de un lider puternic și, mai ales, credibil, care să-l conducă în cele două rânduri de alegeri ce urmează pe final de an (sau poate la începutul celui viitor). La fel de evident este că acesta nu poate fi cineva din interior pentru că, așa cum prevăd cutumele interne, câtă vreme șeful este la putere, nimănui nu-i este permis să se ridice la același nivel.
Rolul acestui lider, care nu amenință poziția lui Ludovic Orban, este jucat de președintele Klaus Iohannis, partenerul liberalilor din toată această perioadă. Este cel mai potrivit pentru că are în spate un război dificil cu PSD-ul lui Liviu Dragnea, pe care l-a câștigat cu o victorie clară și se bucură, încă, de suficientă credibilitate în rândul alegătorilor.
Un discurs din biblioteca lui Vadim Tudor
În acest context, electoral, cred că trebuie să privim ultimele intervenții publice ale președintelui împotriva PSD și a majorității constituite în jurul său, care domină Parlamentul. Klaus Iohannis nu poate acuza de corupție și de incompetență noul coronavirus, cel care trage PNL-ul în jos, în sondaje, așa că mută atenția spre un alt adversar, mai comod.
Acesta este un adversar ușor de identificat de alegătorii care n-au uitat, încă, epoca Dragnea – Dăncilă și cu care Iohannis și PNL sunt mult mai obișnuiți. Plus că, dacă avem în vedere ce grozăvii a comis între 2016 și 2019, PSD-ului i se pot pune în cârcă o mulțime de lucruri. Inclusiv o conspirație pentru cedarea Ardealului unei puteri străine:
„ (...) În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor.Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor”.
Unde duce dezinteresul parlamentarilor
Klaus Iohannis știe că legea autonomiei Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților nu ca urmare a unui complot ci din cauza superficialității și a lipsei de interes cu care deputații, inclusiv ai PNL, își tratează munca. Există suficiente dovezi, stenograme ale ședințelor, care arată că aleșii noștri, inclusiv ai PNL – repet, au tratat subiectul cu totală indiferență. Au făcut-o pentru că decizia finală și, deci, responsabilitatea aparținea Senatului, indiferent de votul din Camera Deputaților.
Nu este prima oară când pachete de ordinul zecilor de legi să treacă tacit, fără a fi dezbătute, printr-una sau cealaltă dintre camerele parlamentare. Și deputații și senatorii practică acest „sport” din comoditate, de regulă când decizia finală le aparține celorlalți.
Un naționalism întors pe dos
Cu toate acestea, Iohannis a marșat pe tema naționalistă, în principal, pentru a readuce în memoria alegătorului român imaginea PSD-ului malefic, din vremea lui Liviu Dragnea, care complota ca să ne scoată din UE și să distrugă statul de drept, autorul represiunii din 10 august. Cu siguranță, în imaginația multora, acel PSD ar fi fost în stare să se ascundă prin catacombele Casei Poporului ca să pună la cale vânzarea Ardealului către Ungaria.
Asociind imaginea unui PSD ce acționează împotriva intereselor naționale cu teama de unguri, Iohannis ne-a oferit și o motivație, trasă de păr, pentru insistența cu care a forțat alegerile anticipate, alături de PNL, chiar și atunci când pericolul Covid-19 plana peste România.
Cu siguranță, cu cât ne vom apropia mai mult de ziua alegerilor, vom mai auzi genul acesta de discurs, în care PSD-ul este asociat fricilor cu care se confruntă românii, fie din partea președintelui, fie din partea liberalilor. Este același gen de discurs pe care au marșat și Vadim Tudor, dar și Liviu Dragnea, doar că întors pe dos.