Prima grădină verticală din România, în fapt o arcă din plante, de înălţimea unui bloc cu trei etaje şi cu o greutate de 50 de tone, va "împodobi", de luna viitoare, centrul Capitalei.
Proiectată iniţial pentru a fi vizitată în interior, arca - situată în zona Unirii, vizavi de sediul Tribunalul Bucureşti - nu va fi deschisă publicului. Va rămâne însă în grija Primăriei Sectorului 3 şi se va transforma într-un simbol al oraşului în care, în ultimii ani, au răsărit "peste noapte" doar coloşi din beton şi sticlă.
"Ne dorim să fie un monument verde care să impresioneze, dar, în cele din urmă, am hotărât că nu va putea fi vizitat din motive de securitate", a explicat Cătălin Butolo, directorul de marketing al Ecotic, compania care a iniţiat acest proiect ca preambul pentru Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, pe care o organizează la final de an.
Astfel, odată cu demararea lucrărilor de construcţie, încep şi înscrierile la gală. Companiile, organizaţiile şi instituţiile (inclusiv şcoli) care au derulat proiecte de mediu, pot concura pentru patru premii.
"Lumea nu se va schimba decât prin puterea exemplului. De aceea, am ales ca noi înşine să dăm un exemplu", a precizat, la rândul său, Valentin Negoiţă, preşedintele Ecotic (de fapt, prima organizaţie colectivă de gestionare a deşeurilor din echipamente electrice şi electronice din ţară).
Cadou pentru bucureşteni
Construit ca un oraş pe o arcă, monumentul - proiectat să poată rezista cel puţin un deceniu - va avea dimensiunile unui iaht de lux. Zilele acestea, se ridică structura metalică verticală, care va reprezenta Bucureştiul în miniatură, prins într-o carenă verde. Pe dinafară, 3.000 de plante perene, de cinci tipuri - aduse din import, dar rezistente climei din România - vor acoperi construcţia.
La interior, un complicat sistem de irigaţii, care va fi conectat la reţeaua de aprovizionare cu apă a oraşului, va menţine arca verde tot timpul anului.
"Această lucrare, unică în România, este cadoul nostru pentru bucureşteni", a conchis Butolo. EXEMPLU
Prima grădină verticală, în cifre
- Cu o lungime de 20 de metri şi o lăţime de 6 metri, prima grădină verticală din România va fi gata pe 10 octombrie.
- Aproape 200 de metri pătraţi de plante vor acoperi construcţia, susţinute de 25 de tone de fier şi de 20 de tone pământ. La acestea se adaugă o membrană dintr-o pâslă specială, care protejează plantele de îngheţ şi le menţine verzi de-a lungul anului.
- Evoluţia lucrărilor de construcţii şi rezultatul final pot fi urmărite în direct pe internet, la adresa www.premiilepentrumediu.ro. Potrivit constructorilor, arca ar putea constitui un exemplu pentru alte asemenea grădini care ar putea fi ridicate în capitala europeană cu cel mai puţin spaţiu verde/locuitor.