Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a propus, marţi, trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, deşi Biroul Executiv al instituţiei decisese repunerea în funcţie a acestuia.
Cum preşedintele Klaus Iohannis s-a grăbit să semneze decretul de trecere în rezervă s-au ridicat mai multe semne de întrebare. Dacă Florian Coldea nu a greşit, cum a stabilit ancheta internă a SRI şi a cerut doar punerea la dispoziţie, de ce a fost trecut în rezervă? De ce mai întâi a fost repus în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI şi abia apoi trecut în rezervă?
Comunicatul SRI nu a făcut decât să întreţină confuzia. „Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general- locotenent Florian Coldea”, arăta marţi seara SRI.
Un compromis reciproc avantajos
Misterul este pe cale de a se lămuri, având în vedere că, potrivit legii, trecerea în rezervă anticipată se putea face la cererea directorului SRI sau la solicitarea lui Coldea. În primul caz, fostul prim-adjunct beneficia de drepturile băneşti întregi, inclusiv solde compensatorii, în al doilea ieșea din sistem cu pensie considerabil mai mică. Aşa că s-a ajuns la un compromis, Coldea s-a pensionat din funcţia de prim ajunct şi cu solda cuvenită acestei funcţii, iar SRI s-a debarasat de el, înainte să dea explicaţii comisiei parlamentare de control.
Pensia lui Coldea
Florian Coldea va avea, potrivit România TV, televiziunea care a prezentat dezvălurile lui Sebastian Ghiţă care au dus la decapitarea şefului militar al SRI, o pensie lunară de 22.000 de lei, echivalentul a 55 de pensii minime din România. Potrivit ultimei declarații de avere, din iunie 2016, Coldea avea un salariu lunar de aproximativ 10.000 lei, în total 120.379 lei pe an.
Din 2016 a intrat în vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Aceasta stabileşte că baza de calcul pentru stabilirea pensiilor o reprezintă media soldelor brute realizate la funcția de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului de pensie, la alegerea pensionarului. Din baza de calcul fac parte sporuri, indemnizaţii, compensaţii şi alte drepturi incluse în solda lunară brută. Valoarea obținută se majorează prin adăugarea sporului procentual acordat pentru Semnul Onorific în Serviciul Patriei de 10%, 15% sau 20%, conform Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Prin această modalitate de calcul, cuantumul pensiei militare de stat poate fi de maxim 93,5%, 97,75% sau 102% din baza de calcul, respectiv media soldelor brute realizate la funcția de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, în funcţie de Semnul Onorific în Serviciul Patriei deţinut.
Kovesi spune că e pe urmele lui Ghiţă
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, ieri, că este „doar o chestiune de timp” până când Sebastian Ghiţă va fi prins, ea arătând că la nivelul DNA se verifică o serie de informaţii în acest sens:
„Aştept de la Poliţia Română să se implice, să aloce resurse şi să facă o prioritate din prinderea acestui inculpat. O să vedem dacă este plecat din ţară sau nu (...). Ne bazăm în primul rând pe poliţiile naţionale a 190 de state”. Pe numele lui Ghiţă a fost emis un mandat de arestare în lipsă şi un mandat internaţional de arestare, după ce a dispărut fără urmă pe 19 decembrie 2016.