Subsecretarul de stat, Raed Arafat, a avut astăzi o întâlnire cu directorii de spitale din Regiunea 7 Centru şi din judeţul Bistriţa Năsăud, pentru a discuta detalii privind implementarea sistemului de telemedicină.
Practic, sistemul presupune că medicii din spitalele mici vor beneficia de sfaturile specialiştilor din Târgu Mureş, după ce aceştia văd pacientul şi analizele care i se fac, prin sistem audio-video.
Acesta a afirmat că proiectul este foarte util mai ales în spitalele unde nu sunt de gardă medici specialişti.
Telemedicina nu este moft
Valoarea proiectului este de 1,6 milioane de euro, bani de la Bănca Mondială din care s-au folosit 890 000 de euro.
„Dacă proiectul se dovedeşte util, atunci va fi aplicat şi în alte regiuni. Introducerea telemedicinei nu este un moft al României, este o discuţie foarte serioasă la nivel european. Săptămâna trecută acest lucru a fost discutat la nivelul preşedinţiei UE la Praga. Ca şi concep, România este avangardistă, deci şi alte ţări vor avea ce învăţa de la noi”, a spus Arafat.
El a precizat că sistemul se va implementa cu ajutorul Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS), care coordonează implementarea. Se apreciază că până în 15 martie primele centre vor fi funcţionale. Referitor la reuşita şi corectitudinea proiectului, Raed Arafat a răspuns că se vor face cursuri intensive în acest sens.
Supravegherea ar putea genera isterie
Legat de faptul că datele bolnavilor sunt monitorizate de STS, ceea ce ar putea declanşa o nouă isterie privind supravegherea, subsecretarul de stat a spus că nu sunt motive de îngrijorare.
Iniţiatorul SMURD a mai spus că a fost ales Târgu Mureş ca centru pilot deoarece „are experienţă pe telemedicină din 2003, între maşinile de urgenţă şi UPU funcţionează acest sistem”.
Târgu Mureş, singurul oraş cu experienţă în telemedicină
UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş este conectată la acest sistem de telemedicină cu 33 de spitale municipale şi orăşeneşti din Regiunea7 Centru şi cu cu un număr de ambulanţe, momentan doar din judeţul Mureş, dar se va extinde pe plan regional.
Acesta a mai adăugat că datorită conexiunilor evaluarea pacienţilor se va putea face simultat la mai multe cazuri. „Sunt mai multe monitoare şi mai mulţi medici, de gardă pe elicopter şi pe maşină, se poate face şi evaluare simultană”, a conchis Boieriu.