Oribilul asasinat al jurnalistului saudit Jamal Khashoggi părea să fi fost uitat. Un an și jumătate după uciderea editorialistului disident, în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, valul mondial de indignare vizându-l pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat de CIA că a comanditat crima, părea că s-a estompat, permițându-i celui poreclit MBS să-și etaleze programul său ambițios de reforme economice și sociale în regat.

Însă Mohammed bin Salmar a reapărut în atenția lumii, după ce nu mai puțin de patru prinți de prim rang din familia regală saudită au fost arestați vineri, la ordinul lui, potrivit informațiilor presei americane confirmate de surse diplomatice.

Printre cei arestați este prințul Ahmed bin Abdelaziz, fratele regelui Salman bin Abdulaziz al Saud (deci unchiul lui MBS), acuzat de „complot” pentru a-l răsturna pe acesta din urmă.

„Aceste acuzații de complot nu stau în picioare având în vedere modul în care sistemul saudit este acum blocat de MBS”, analizează un diplomat occidental care cunoaște misterele palatului regal din Riad.

„Prințul Ahmed a fost cel mai popular membru al familiei regale. În privat, nu a ezitat să spună ce crede despre MBS”.

În septembrie 2018, Ahmed ben Abdelaziz, care trăia atunci la Londra, s-a făcut remarcat după ce l-a criticat deschis pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman în fața unor manifestanți anti-saudiți. Într-un videoclip larg difuzat pe internet , prințul Ahmed bin Abdelaziz a declarat protestatarilor care denunțau implicarea Arabiei Saudite în războiul din Yemen: „Ce legătură are familia regală cu asta?” Anumiți indivizi sunt responsabili (…) regele și prințul moștenitor”.

Cu toate acestea, o lună mai târziu, în plin scandal al „afacerii Khashoggi”, Abdelaziz s-a întors la Riad pentru a-și ajuta familia. O întoarcere care, la vremea respectivă, a fost interpretată de unii drept motivată de dorința de a juca un rol politic în detrimentul lui MBS. Nu a fost cazul.

„Procesul este întotdeauna același”, spune o sursă apropiată familiei regale. „MBS vă sună în timp ce sunteți în străinătate și vă cere să vă întoarceți acasă, deoarece sunteți un membru al familiei sale. În realitate, obiectivul său este să te reducă la tăcere”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE