Uciderea cu pietre, prevăzută în codul penal iranian

Execuţia prin lapidare face parte din Codul Penal al Iranului. Deşi în Coran nu se menţionează de această pedeapsă, 50 de femei au fost omorâte cu pietre în ultimi 10 ani. Conform Amnesty International, articolul 83 din respectiva lege spune că adulterul se pedepseşte prin lapidare atunci când e comis de un bărbat sau o femeie care poate avea contact sexual cu partenerul de viaţă oricând doreşte.

În articolul 102 din Codul Penal iranian se menţionează că femeile condamnate la lapidare vor fi îngropate în pământ până la gât, pe când bărbaţii vor fi acoperiţi doar până la talie. Legea menţionează şi mărimea pietrelor folosite: ele nu trebuie să fie atât de mari încât victima să moară după trei lovituri, dar nici atât de mici încât să nu poată fi numite pietre. Aşadar, autorităţile îşi doresc ca cei condamnaţi să aibă parte de o moarte lentă şi dureroasă.

50 de femei omorâte cu pietre în ultimul deceniu

Se presupune că în ultimii 10 ani au fost omorâte cu pietre peste 50 de femei iraniene. Şi în 1994 a făcut vâlvă în lume o astfel de ispravă a autorităţilor iraniene. Atunci, o femeie a fost ucisă sub rpivirile soţului şi ale celor doi copii. Deşi a fost orbită de lovituri, ea a rămas conştientă şi chiar a reuşit să se dezgroape şi să fugă. Însă curând a fost prinsă şi împuşcată,  scrie Unica.ro.