Aproape 900.000 de copii au probleme de sănătate mintală

Organizaţia "Salvaţi Copiii" a lansat astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, o cercetare calitativă privind serviciile de sănătate mintală pentru copiii din România.

Orientarea excesivă spre tratare în detrimentul prevenţiei, numărul redus de specialişti, ignoranţa şi reticenţa părinţilor, a educatorilor şi profesorilor, precum şi lipsa programelor individuale sunt principalele probleme ce ţin pe loc dezvoltarea acestor copii.

Tulburările de anxietate, cele mai frecvente

Datele statistice arată că peste 880.000 de copii din România au probleme şi tulburări de sănătate mintală. Mai mult de jumătate dintre aceştia au tulburări de anxietate, peste 220.000 au ADHD (Tulburare kinetică cu deficit de atenţie), 154.000 suferă de depresii, peste 88.000 au tulburări de conduită şi 44.000 schizofrenie şi tulburări psihotice. Dincolo de problemele medicale cu care se confruntă copiii, ei sunt obligaţi să facă faţă unor traume suplimentare generate de accesul îngreunat la tratamentul de specialitate potrivit, dificultăţile de adaptare şi integrare. Respingere la grădiniţă şi la şcoală

Proasta organizare, cunoştinţele limitate ale educatorilor şi profesorilor şi stigmatizarea îi fac pe părinţii care au copii cu tulburări medii să fie mereu pe drumuri în căutarea unor grădiniţe şi şcoli în care copiii lor să fie primiţi, ajutaţi şi integraţi. "Locul lor este în grădiniţe şi şcoli normale, unde trebuie să beneficieze de sprijin de specialitate. Părinţii se plâng că educatorii şi profesorii fac presiuni asupra lor să îşi mute copiii la şcoli speciale şi îi poartă de la o instituţie la alta, făcând mai mult rău copilului", spune Diana Stănculeanu, coordonatoarea acestui studiu.