Evenimentul Zilei > Vremea > Aproape 60 de grade în ”Sahara României”. Localnicii au luat măsuri disperate să-și salveze animalele
Aproape 60 de grade în ”Sahara României”. Localnicii au luat măsuri disperate să-și salveze animalele

Aproape 60 de grade în ”Sahara României”. Localnicii au luat măsuri disperate să-și salveze animalele

Este, probabil, cea mai fierbinte vară din România ultimilor ani, spun meteorologii.

Ieri au fost înregistrare aproape 60 de grade în ”Sahara României”, regiunea deșertică a Olteniei din zona Dăbuleni-Dolj. Localnicii au relatat pentru Protv că aerul era atât de fierbinte că aproape ardea căile respiratorii.

La orele prânzului termometrele au indicat temperaturi record. Aproape 50 de grade la umbră și 59 de grade la soare. Oamenii au fost nevoiți să recurgă la soluții disperate pentru a-și salva animalele. În gospodării le-au stropit cu furtunele, iar turmele de vite aflate la pășune au fost duse la râu și băgate în apele Jiului.

Zeci de minute, animalele nu au vrut să se mai miște din apa care le răcorea.

Val cumplit de căldură în România

Meteorologii au anunaț că va fi o căldură înfiorătoare în ultimele zile ale lunii iulie și primele ale lunii august, și în România, dar și în restul sud-estului Europei. Valul de căldură care se abate asupra sudului și sud-estului Europei va fi extrem și își va face simțită prezența pentru cel puțin o săptămână, în unele zone chiar pentru o perioadă mai lungă de timp. Altfel, un nor masiv de praf saharian urmează să pătrundă în centrul Europei.

Fenomenul a fost botezat dom de căldură

Meteorologii au numit acest fenomen meteo extrem – dom de căldură. Un dom de căldură se formează în părțile de sud-est ale Europei cu o perioadă extinsă de căldură extremă.

Domul de căldură este termenul meteorologic pentru fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni, asupra căreia acționează ca o oală sub presiune. Un fenomen asemănător a avut loc recent în zona nord-vestului Canadei și Statelor Unite.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.