Începând cu 1 ianuarie 2019, în Austria au fost permise căsătoriile și parteneriatele civile între persoanele de același sex. Acest lucru a fost posibil după ce Curtea Constituțională a Austriei a decis, după 4 ani de dezbateri și controverse, că persoanele de același sex au dreptul să se căsătorească începând cu 1 ianuarie 2019.

Anterior, cuplurile de același sex nu puteau intra decât într-un parteneriat înregistrat care acorda mai puține drepturi partenerilor decât în cazul căsătoriei.

Dintre cele 997 de căsătorii între persoanelor de același sex, care au avut loc în Austria, în 2019, cele mai multe au fost înregistrate între cuplurile de sex feminin, arată informațiile furnizate într-un comuncat de presă al Institutului de Statistică din Austria, Statistik. Un număr de 529 perechi formate din femei și 468 de cupluri de sex bărbătesc au spus „DA” în fața ofițerului stării civile în 2019, pe întreg teritoriu austriac. .

De altfel, primul cuplu de același sex care s-a căsătorit, în Austria, a fost format din două femei, Nicole Kopaunik și Daniela Paier, ambele în vârstă de 37 de ani. Cele două femei s-au căsătorit oficial în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în localitatea Velden, în sudul Austriei. Ele au făcut acest pas imediat după miezul nopții de Revelion, în prima zi a anului 2019.

Conform datelor statistice, un procent de 69,5%, din totalul celor 46.034 de căsătorii înregistrate în Austria, în 2019, au fost oficiate între parteneri aflați la prima căsătorie. Vârsta medie la care bărbații aleg să facă acest pas a fost de 33 de ani, în vreme ce pentru femei a fost de 30 de ani.

Un număr de alte 1.269 de cupluri austriece au optat pentru perteneriate înregistrate, mai arată informațiile furnizate într-un comuncat de presă al Institutului de Statistică din Austria, Statistik.

Din totalul de parteneriate care au fost înregistrate în 2019, un procent de 35,9% au fost stabilite de cuplurile care locuiesc în Viena. Partenerii înregistrați în 2019 au avut, în cea mai mare parte vârste cuprinse între 30 și 49 de  ani (47,9%).

Vândută de propria mamă pentru 50 de euro. Drama unei fetițe românce

Botezatu își schimbă cariera. Politicienii vor avea concurență serioasă