Apple cenzurează aplicaţia unui inginer român pe motiv că STATUIA E NUD

Apple cenzurează aplicaţia unui inginer român pe motiv că STATUIA E NUD

„Acoperiţi statuia! E goală!”. Invitaţia, demnă de cenzura decisă în 1564 de Judecata Universală a lui Michelangelo din Capela Sixtină, n-a fost spusă în termenii aceştia, dar, o fac cei de la Apple pătrunşi de o sacră pudoare tocmai când este vorba despre o inteligenţă din afara cercului lor.

Povestea spusă de Stefan Sultan, consultant informatic, de 16 ani locuitor în Sesto Fiorentino, e cu adevărat paradoxală. ''Am realizat - povesteşte el - o aplicaţie mobilă pentru dispozitive IOS Apple şi Android Google: se numeşte Firenze Puzzle şi e un mod de a descoperi oraşul Firenze înfăţişând operele sale cele mai frumoase, 10 în total. Operele sunt reconstruite tocmai prin intermediul unei serii de puzzle care, în funcţie de numărul de piese, au un nivel de dificultate diferit şi - în orice moment - e posibil să se obţină ştiri despre capodoperă, să cunoască istoria sa, sau curiozităţile care o privesc''. Ştefan Sultan este un inginer român, doctor în filosofie din 2006. Absolvent al Universităţii Bucureşti, facultatea de geodezie, fost asistent universitar. În Italia este consultant IT şi şef al firmei Geosystems.   Idee simplă dar sigur eficace într-o perioadă în care copiii, încă din fragedă pruncie, încep să folosească smartphonul şi tableta. Chiar în privinţa vârstei potenţialilor utilizatori s-a născut paradoxala dificultate. ''Printre locurile pe care le-am prezentat - continuă Ştefan - de exemplu Basilica Sfintei Cruci, Biserica San Miniato al monte, Domul şi Grădina trandafirilor, dar şi Fântâna lui Neptun, capodoperă a lui Bartolomeo Ammannati, ca şi Giambolona care se găseşte în piaţa Signoria.

Când m-am decis să public aplicaţia mea pe Apple Store, urmând toţi paşii ceruţi, a trebuit să indic vârsta potenţialilor utilizatori. Am înţeles că, conţinutul, era adaptat pentru copiii de la 4 ani în sus, fiindcă tocmai la această vârstă încep să fie pasionaţi de puzzle, dar, incredibil, aplicaţia mea a fost judecată ca fiind doar pentru copii cu vârsta mai mare de 12 ani. Aceasta fiindcă Fântâna lui Neptun, acum acoperită de schele, a fost socotită ca -material inoportun- fiindcă reprezintă un nud''.

Înţeleg că există dispoziţii precise privind nuditatea sau material conţinând blasfemii  sau pornografii şi e corect, dar în acest caz este O OPERĂ DE ARTĂ, nu e nimic neconvenabil sau ofensiv. Fântâna este una dintre cele mai vizitate din lume şi fără discuţie nimeni nu acoperă ochii copiilor când ajunge în piaţa Signoria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre acele puzzle propuse de Stefan, era şi Perseu al lui Cellini, dar fotografia trimisă, a fost făcută dintr-o perspectivă care ascunde nudităţile. În orice caz aplicaţia  fost acceptată doar pentru copiii peste 12 ani şi aceasta, ciudat, nu va putea fi difuzată în mediul scolastic, începând cu grădiniţa şi terminând cu şcoala primară, unde o abordare de acest tip ar fi fost cu siguranţă captivantă, a declarat românul pentru La Nazione.