Producătorul italian Giorgio Leopardi turnează la Timişoara o dramă româno-italiană, „La soluzione migliore“, avându-l pe Christo Jivkov, din „Patimile lui Hristos“, în rol principal.
O coproducţie româno-italiană, care-l are ca protagonist pe actorul bulgar Christo Jivkov, cunoscut din celebra peliculă „Patimile lui Hristos“ a lui Mel Gibson, se filmează în aceste zile la Timişoara.
„La soluzione migliore“ - „E mai bine aşa“, titlul provizoriu, în traducere liberă - este „copilul“ asumat de unul dintre cei mai mari producători de filme italieni, singurul care a reuşit performanţa de a intra într-un festival american cum e cel de la Miami, într-un singur an, 1996, cu cinci producţii. Este vorba de Giorgio Leopardi, „tatăl“ a 57 de pelicule, dintre care 50 au fost aplaudate la marile festivaluri de film din întreaga lume. Distribuţia mixtă îi include pe Dorotheea Petre şi Alexandru Repan, iar regizorul peliculei, Luca Mazzieri („I Virtuali“, „Cielo e terra“), este unul dintre „discipolii“ maestrului Franco Zeffirelli. Asociatul român este Petru Dorobanţu, fostul ataşat cultural al Ambasadei României la Vatican.
Patru TIR-uri de filmare inscripţionate în italiană ajungeau la începutul săptămânii în Piaţa Victoriei din Timişoara. A urmat o desfăşurare rapidă de forţe, cameramanii s-au aşezat pe poziţii, actorii şi-au revizuit traseul, regizorul a strigat „silenzio, se filmează!“ şi, sub privirile trecătorilor, a început lucrul la filmul româno- italian. După prânz, desfăşurarea de forţe cu cabluri, reflectoare şi armata de tehnicieni se mutase în sala Teatrului Naţional.
S-a filmat deja pe malul canalului Bega, în aeroport, pe scena teatrului şi în centrul oraşului, urmând ca zilele următoare actorii şi echipa tehnică să meargă în Piaţa Unirii, pe străzi din zona veche a oraşului şi la un spital. Filmările, care au început în decembrie la Cividale del Friuli şi Udine, Italia, urmează un scenariu de Paolo Croci şi Luca Mazzieri. Inspirat de cazul „Mailat“ Ideea i-a venit lui Giorgio Leopardi în 2007, odată cu scandalul stârnit în jurul românului Romulus Mailat, suspectat a fi fost ucigaş ul unei femei în Roma, ceea ce a făcut ca în Italia să pornească o adevărată desfăşurare de forţe împotriva românilor.
Pe de altă parte, în toamna anului trecut, Consiliul Judeţean Timiş a semnat un protocol de colaborare cu Regiunea autonomă Friulia - Venezia - Giulia, care marca începerea unor schimburi culturale între cele două regiuni.
Drama unui psihiatru
Pelicula spune povestea lui Marco, un psihiatru care trece printr-o mare dramă personală, sinuciderea iubitei sale soţii, ceea ce prilejuieşte o lungă introspecţie - psihanaliză asupra existenţei lui. „Poate un psihiatru, care-i ajută pe alţii să-şi organizeze vieţile, să nu reuşească să se ajute pe sine? Să nu reuşească să mai iubească? Acestea sunt întrebările ridicate de story. Povestea devine o călătorie metaforică ce se petrece în mintea protagonistului“, spune regizorul Luca Mazzieri, întărind faptul că, în afara poveştii dramatice, filmul este ajutat de actori de primă mână cu ajutorul cărora intenţionează să promoveze această peliculă la cele mai importante festivaluri de film. Un film cu Enrico Lo Verso
- Marco e interpretat de Christo Jivkov, „apostolul Ioan“ din filmul lui Gibson, unul dintre cei mai apreciaţi tineri actori (33 de ani) din estul Europei, cu nu mai puţin de 16 producţii la activ.
- Rolul lui Ricardo, prietenul lui Marco, i-a fost încredinţat unuia dintre cei mai cunoscuţi actori italieni, Enrico Lo Verso (44 de ani), cu o filmografie impresionantă, care numără 56 de producţii.
- Alături de ei apar românii Dorotheea Petre, actriţa premiată la Cannes pentru rolul din „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii“ (2006), actorul Alexandru Repan şi timişoreanul Ovidiu Mihăiţă, fondatorul trupei Auăleu - Teatru de Garaj şi Curte.
„Remarcăm o Timişoara spectaculoasă vizual, vedem că oraşul nostru e foarte ofertant cinematografic, şi asta pentru că atunci când s-a scris scenariul a fost făcut cu Timişoara în minte, şi apoi pentru că toate imaginile făcute de italieni sunt de o plasticitate aparte“, afirmă Dan Raţiu, producătorul executiv român al peliculei.
Filmul va fi înscris în festivalurile internaţionale, urmând să ruleze pe marile ecrane din toamnă. „LA SOLUZIONE MIGLIORE “
Dramă psihologică
- Durata: 90 de minute
- Scenariul: Paolo Croci şi Luca Mazzieri
- Regia: Luca Mazzieri
- Imagine: Gianluca Laudadio
- Producători: Giorgio Leopardi şi Petru Dorobanţu