Apocalipsa televizată din Piaţa Universităţii. Câţi protestatari sunt cu adevărat

Cu un ochi la audienţă şi cu unul la directivele patronilor, televiziunile de ştiri au transmis protestele de săptămâna trecută, fără a ţine cont de elementare reguli jurnalistice.

Protestele ultimelor zile au scos din amorţire "şezătoarele" tradiţionale organizate meticulos în studiourile televiziunilor de ştiri. Pe când nimeni nu mai spera, protestul pro-Arafat de la Târgu-Mureş, urmat de ieşirea în Piaţa Universităţii a bucureştenilor cu lait-motivul "Jos Băsescu", a înflăcărat spiritele adormite ale analiştilor de platou.

Tirania prieşte televiziunilor

Manipulările şi exagerările din partea trusturilor media ostile Puterii au fost omniprezente. Zeci de ore de transmisie în direct şi concluziile pripite au indus telespectatorilor sentimentul că România este sub asediu şi că autorităţile sunt depăşite de situaţie, hoardele de huligani fiind scăpate definitiv de sub control.

În timpul violenţelor de acum o săptămână, la Antena 3 se comunica obsesiv faptul că "două autobuze şi trei dube de jandarmi din ţară se îndreaptă către Bucureşti".

Informaţia era transmisă de "un telespectator din Ploieşti. În urmă cu 22 de ani se anunţa, tot la televizor, traseul autobuzelor sau tanchetelor îndesate cu terorişti. Informaţiile neverificate de atunci, ca şi de acum, s-au dovedit a fi minciuni.

În aceeaşi seară, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a infirmat zvonurile lansate pe post.

Antena înmulţeşte cu 3

La acelaşi post de televiziune, Dana Grecu, în ciuda comunicatelor oficiale ale Jandarmeriei potrivit cărora la mitingul USL din Piaţa Aviatorilor sunt 7.000 de oameni, susţine fără rezerve că în Piaţă "această cifră este falsă, după părerea mea fiind 13 - 14.000 de oameni, ba chiar 20.000…".

Zecile de mii de demonstranţi văzuţi de trustul Intact reprezintă dorinţa interioară a şefului Partidului Conservator, Daniel Constantin, care declara, la Arcul de Triumf: "Îi salut pe cei 20.000 de oameni adunaţi aici".

Live şi...nu prea

O altă dezinformare nepermisă s-a în produs încă din prima seară a manifestărilor, când televiziunile de ştiri au omis să scoată de pe ecran menţinea "Direct", chiar dacă imaginile erau în reluare, fiind înregistrate în urmă cu 2-3 ore.

Fără a preciza că între timp spiritele s-au calmat, comentatorii din studio analizau situaţia în numele nobilei independeţe editoriale şi a dreptului la liberă exprimare.

Reacţie ignorată

Tehnicile de manipulare privind atmosfera din Piaţă şi numărul protestarilor au fost sesizate şi de Agenţia de Monitorizare a Presei, ActiveWatch, care a lansat un apel pentru îndreptarea derapajelor grave ale mass-media în reflectarea protestelor.

Cele mai frecvente abateri privesc instigarea făţişă la diferite acte, selecţia vorbitorilor, poziţionarea camerelor pentru a conferi o imagine derizorie sau fals agresivă a pieţei, reluarea excesivă a unor imagini etc.

Faţă de aceste aspecte, Răzvan Martin, coordonator al programului FreeEx, a declarat, pentru "Evenimentul Zilei", că prin acest apel s-a dorit calmarea spiritelor.

"Am sperat că lucrurile se vor echilibra, dar, din păcate, au involuat. Mi se pare mizerabilă tentativa de manipulare a unor canale media care induc ideea că cei care poartă mesajul PDL = USL = Mizerie ar reprezenta un anume partid politic. Oamenilor din Piaţă li s-au pus etichete, fără a fi ascultaţi, de aşa numiţii comentatori politici din studiouri", consideră Martin.

Armele de la televizor

Prezentăm câteva din titlurile care s-au perindat pe ecranele televizoarelor:"România iese în stradă", "Protestatarii iau cu asalt Guvernul", "Mascaţii intervin cu arme".

Pentru sociologul Mircea Kivu, acest peisaj media este normal, "din moment ce exagerează cu toţii". "Oamenilor din Piaţă li s-au pus etichete, fără a fi ascultaţi, de aşa-zişii comentatori politici" RĂZVAN MARTIN, director program ActiveWatch

Vedeți evoluția evenimentelor din Piața Universității AICI