Noul inamic meteo: furtuna din senin

Noul inamic meteo: furtuna din senin

Vijeliile lovesc "fara preaviz" din cauza caniculei. Dupa o zi fara nicio adiere de vant, o furtuna puternica a lovit prin surprindere, marti seara, provocand pagube.

Cauzele acestui fenomen meteorologic, caracteristic acestei veri, sunt explicate de meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Furtunile se produc atunci cand o masa de aer rece ajunge intr-o zona in care aerul de la nivelul solului e supraincalzit. La latitudinile temperate, furtunile apar mai ales vara, de regula la capatul unor zile caniculare, in cursul carora temperatura aerului la sol atinge 35-45 de grade C.

Marti seara, un val de aer rece din nordul Munteniei a pornit spre Bucuresti, unde a intalnit masa de aer tropical ce stationa deasupra Capitalei de cateva zile bune si asa s-a declansat furtuna care s-a deplasat ulterior spre vest.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Temperatura aerului era de 40 de grade C in oras, iar masa de aer care venea din nord era cu cel putin 10 grade C mai rece. O astfel de deplasare a maselor de aer era una asteptata”, explica specialistul ANM, care adauga ca viteza vantului a ajuns pana la 60 de km/h.

In momentul contactului cu masa de aer mai rece, aerul cald urca cu viteza spre partea superioara a nucleului de furtuna si se raceste rapid, iar umiditatea condenseaza, adaugandu-se masei de apa din nor. Astfel apar precipitatiile, care, daca varful norului e foarte rece, pot fi si sub forma de grindina.

Racirea aerului cald care urca in nor, precum si condensarea umiditatii reprezinta procese cu cedare de caldura. Energia astfel transferata devine energia furtunii, de ordinul milioanelor de megawati (zeci sau chiar sute, in cazul cicloanelor).

Intensitatea furtunii e data de diferentele de temperatura dintre masele de aer care se ciocnesc: cu cat diferentele sunt mai accentuate, cu atat mai mari sunt energia furtunii si viteza de deplasare a maselor de aer.

Aceasta explica de ce, dupa cea mai calda zi a anului, furtuna a sosit pe neasteptate, parand ca incepe „din senin”. Evident, cresterea numarului zilelor caniculare, prognozat pentru aceasta vara, va determina si inmultirea situatiilor de acest gen, deci e de asteptat ca frecventa furtunilor sa fie mai mare.

Cand canicula, cand furtuna Meteorologii anunta ploi si pentru astazi in Capitala, dar de maine instabilitatea vremii se va reduce, temperaturile revenind la valori de peste 30 de grade Celsius. De manifestari „furtunoase” vor mai avea parte astazi zonele din sud, est si cele de munte.

Pentru urmatoarele zile, vremea se stabilizeaza, iar ploile nu vor mai fi prezente decat izolat, in zonele de deal si munte. Specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) avertizeaza insa ca alternanta intre perioade de canicula si fenomene meteorologice extreme vor fi specifice acestei veri. „Din pacate insa va predomina vremea secetoasa”, conchide meteorologul de serviciu de la ANM.

PREMIERA IN PRESA ROMANEASCA

EVZ va prezinta imaginea radar a furtunii

PREMIERA IN PRESA ROMANEASCA 

Furtuna de marti a fost provocata de contactul dintre aerul mai rece, generat de ploile care au cazut in nordul Munteniei, cu masa de aer tropical de deasupra Campiei Romane.

Intalnirea dintre masa de aer cald, cu o temperatura de 40 de grade C, cu masa de aer mai rece, de 10 grade C, a determinat formarea norilor cumulonimbus, responsabili de precipitatii si descarcari electrice.

Imaginea surprinsa de radarul Doppler din Bucuresti evidentiaza frontul de rafala, aratand cum norii formati in nordul Munteniei s-au apropiat de Capitala.

„Pana acum nu a mai fost publicata o astfel de imagine surprinsa cu radarul Doppler”, spune Aurora Stan-Sion, seful Laboratorului de Tehnici pentru Prognoza Fenomenelor Meteorologice Severe din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Zonele colorate din imagine reprezinta cantitatile de precipitatii care au insotit furtuna. „Dupa cum se poate vedea, precipitatiile au fost putine, aproape deloc”, spune Stan-Sion. Pe imaginea radar apare (incercuita cu rosu) si ora la care frontul de rafala a atins nordul Capitalei: 19.36 Z (adica ora Zulu - timp universal -, respectiv 22.36, ora Romaniei).

Solutii

Bucurestenii isi taie singuri copacii

SolutiiCeea ce parea a fi o adiere bine-venita dupa o zi incinsa s-a transformat pentru bucuresteni intr-o grozavie cum nu le-a fost dat sa mai vada. Cei care iesisera sa se racoreasca pe la terase au trebuit sa se ascunda de umbrelele ridicate de vant. Dintr-un apartament din Titan, furtuna s-a vazut mai bine la televizor.

„Au cazut cativa stropi si deodata a inceput. Am stat putin afara, cand am intrat, o vecina a zis ca sunt crengi rupte si m-am temut pentru masina. Am zis ca ma duc la televizor si am vazut ce s-a intamplat: „Uite, dom’le, ce chestie!”„, spune Adrian Catargiu.

Altii au avut de tras mai mult decat o sperietura. Dupa „zece minute de cosmar”, Ionel Constantin a ramas cu casa descoperita: un ditamai copacul de peste drum s-a prabusit peste acoperis.

„In cateva secunde eram in curte, am vazut copacul in casa. Doua familii, adica sapte persoane, suntem afectati, restul de pe aici - iocul si norocul”, spune el. Omul nu da vina pe primarie ca nu a taiat copacul, „n-ai cum sa zici ca era putred”.

De altfel, e multumit ca au venit repede „si viceprimarul de sector, si cei de la ADP, si cei de la Antena 1, si ambulanta”. Acum cara scanduri, are vecini de treaba care-l ajuta la descarcat. Spera ca in cel mult doua zile sa aiba un tavan, cum o fi.

Mihai, de pe strada Maria Rosetti, nu a asteptat sa i se intample si lui asa un lucru si a hotarat sa dea un ban pentru a scapa de copacii de langa casa. „Ii taiem ca sa evitam pagubele cauzate de furtuni. Daca se intampla, buni de plata suntem noi. Este o masura care ar trebui luata la nivelul primariilor, s-ar evita catastrofele”, crede barbatul.

„Era normal sa se intample”

Pe strada George Valsan, din zona Crangasi, un pom astepta inca in mijlocul strazii, blocand accesul locatarilor si al soferilor care aprovizionau o alimentara. Iulian Nitulescu, mecanic de aviatie, locuieste in zona si se mira: „Nu stiu de ce nu vine cineva sa-l ia. E si alimentara asta, in care nu se poate lucra. Daca nu exista colaborare, nu se face nimic”.

Barbatul a aflat abia ieri dimineata de faptul ca strada este blocata, l-a anuntat fiica sa, nemultumita ca nu poate trece cu masina. Spune insa ca este normal, din moment ce copacii sunt aici de cand s-a mutat el, la inceputul anilor ‘60. (Vlad Odobescu)

"Apocalipsa" de cartier 20 de minute de groaza

Copaci si stalpi cazuti peste masini si case, zone ramase fara curent electric, patru persoane ranite usor - acesta este bilantul furtunii violente care s-a abatut marti noaptea asupra Capitalei, dupa o zi caniculara.

Desi vijelia de marti a durat  aproximativ 20 de minute, pagubele au fost destul de insemnate. De asemenea, patru persoane - trei copii si un adult - au ajuns la spital cu rani usoare: taieturi provocate de cioburi, respectiv traumatism cranio-cerebral.

Pe Intrarea Buturugeni, in sectorul 5, un acoperis de bloc desprins a avariat acoperisul unui alt imobil si un autoturism, iar pe strada Poiana Florilor, din sectorul 4, un copac a distrus un alt acoperis.

In sectorul 6, pe Strada Mehadiei, trei autoturisme au fost distruse si firele electrice au fost doborate de un copac. In preajma Palatului Cotroceni, alti doi copaci au cazut, provocand distrugerea unor fire electrice.

Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a semnalat in cursul diminetii de ieri aproape 70 de  incidente de gravitate mica sau medie, cauzate de prabusirea stalpilor electrici si a copacilor.

Majoritatea strazilor pe care circulatia a fost intrerupta din cauza unor astfel de incidente au fost deblocate ieri-dimineata. In centrul orasului, semafoarele nu au functionat in cursul diminetii de ieri, iar traficul a fost dat peste cap in ciuda interventiei agentilor de circulatie.

EFECTELE FURTUNII

Tariceanu si tara, in bezna

Furtuna de acum doua zile a lasat 400 de localitati din tara pe intuneric, copacii doborati scotand din functiune peste 1.500 de posturi de transformare.

Judetele Braila (19 localitati), Buzau (53), Dambovita (120), Galati (58), Prahova (114), Vrancea (30), Ilfov (10 localitati), Brasov (8 localitati), Harghita (o localitate) si Giurgiu (o localitate) au ramas fara curent electric si au dat batai de cap echipelor Electrica ce lucreaza pentru remedierea defectiunilor.

Si in Bucuresti, vantul violent iscat din senin a intrerupt curentul electric in zeci de blocuri din cartierele Drumul Taberei, Colentina si Nerva Traian, acesta din urma ramanand 12 ore fara electricitate.

Si premierul a ramas pe intuneric

Si premierul Calin Popescu-Tariceanu a resimtit efectele furtunii care a lovit Capitala marti seara. „In zona unde stau, unul dintre transformatoare a fost trasnit, si atunci, normal, a cazut reteaua. Am stat fara curent aproximativ o ora”, a declarat Tariceanu la finalul sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta.

Transformatoarele cad de caldura

Cornelia Ion, purtatorul de cuvant al Electrica Muntenia Sud, a explicat pentru Mediafax cauza incidentului: caldura caniculara si consumul suplimentar de energie electrica au dus la oprirea instalatiilor, calculate sa functioneze la temperaturi ambientale de maximum 50 de grade Celsius.

„Transformatoarele au un sistem de protectie care intra in functiune atunci cand creste temperatura. Protectia intrerupe alimentarea pentru cel putin 30 de minute, iar cand temperatura a scazut, alimentarea cu energie ar trebui sa fie reluata, de obicei, automat. Uneori nu se intampla asa si trebuie trimise echipe de interventie pe teren”, a precizat Cornelia Ion.

Ea a avertizat ca, in Capitala, vor mai fi astfel de intreruperi pana vor mai scadea temperaturile, dar ca echipele Electrica isi vor face treaba pentru a remedia situatia. (Roxana Lupu)

IN TARA

Plopi doborati ca popicele

Prahova. Ploaia si vantul puternic au blocat, ieri-dimineata, circulatia rutiera pe Drumul National 1, mai multe zeci de minute. Vantul a batut cu peste 70 de kilometri la ora si a smuls arborii care au cazut peste sosea si peste cablurile electrice. La Sinaia, cateva masini au fost zdrobite, printre ele numarandu-se si una a Serviciului Roman de Informatii.

Brasov. Vantul puternic a facut pagube si in judetul Brasov. Ieri-dimineata, 5 linii electrice aeriene de medie tensiune au fost partial afectate, 16 posturi de transformare au ramas nealimentate si 7 localitati au ramas, total sau partial, fara electricitate.

Ialomita. In parcul central din Urziceni, 20 de plopi au fost smulsi din radacina, iar in centru tiglele de pe sediul politiei si cateva blocuri din jur au spart parbrizele autovehiculelor parcate. Patru persoane au ajuns la spital cu zgarieturi si traumatisme cranio-cerebrale usoare.

Braila. Judetul Braila a fost lovit de furtuna de doua ori in decursul a 24 de ore. Aproximativ 35 de copaci au fost doborati la pamant, 14 masini avariate si 12 localitati au ramas pe intuneric. Pentru cateva zeci de minute, drumul national care leaga Braila de Slobozia, dar si soseaua de centura a municipiului Braila au fost blocate.

Valcea. In urma furtunii puternice care a avut loc marti noapte in Ramnicu-Valcea a fost distrus acoperisul unui bloc din cartierul Ostroveni. Acesta a fost smuls de vant si aruncat in strada, blocand traficul rutier.

Tornada in Oltenia

Mehedinti. O puternica furtuna, cu aspect de tornada, s-a abatut marti seara asupra municipiului Drobeta-Turnu-Severin. Vijelia a smuls mai multi arbori din pamant, iar o persoana a murit stivita de un copac. Tot din cauza vantului puternic, o baza sportiva a fost distrusa in doar cateva minute.

Gorj. Mai multi arbori din Parcul Central din Targu-Jiu au fost doborati la pamant de vantul puternic. In cartierele din Targu-Jiu, acoperisurile a patru blocuri au fost smulse si aruncate, copacii s-au rupt, iar cateva retele electrice au cazut, cartierele fiind lasate in bezna.

Vrancea. Furtuna a facut prapad in viile din Vrancea. Dupa cinci minute de grindina, recolta de struguri a fost compromisa in proportie de peste 25%. Ieri-dimineata, in Focsani, soferul unei Dacii s-a trezit cu un copac in cap, chiar in fata sediului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Ploiesti

Cu plopul in casa Un ranit, aproape 50 de copaci cazuti peste scoli, case si masini, pene de curent in mai multe cartiere. Acesta este bilantul furtunii care a lovit, ieri, Ploiestiul. Un plop de pe Strada Muscatelor a cazut peste casa Elenei Trigocea, o pensionara in varsta de 63 de ani.

 „La un moment dat am auzit o bubuitura puternica, de parca ar fi explodat ceva. Am iesit repede si am vazut copacul din fata casei mele care cazuse peste acoperis”, povesteste femeia.