Primăria a fost obligată de instanţă să plătească 300.000 de euro unei familii care a rămas fără casă după ce un muncitor, a cărui identitate este încă necunoscută, a spart o conductă de gaze.
Primăria Timişoara trebuie să plătească daune de 300.000 de euro unei familii care a rămas fără casă acum doi ani în urma unei explozii provocate de un angajat al Societăţii de Drumuri Municipale Timişoara (SDM), subordonată consiliului local, a agăţat o ţeavă de gaze cu cupa excavatorului.
Sechestru pe bunuri
În mai 2008, un angajat al SDM, care lucra pe un excavator la refacerea asfaltului pe str. Alexandru Vlahuţă a avariat o conductă de gaze. Ori pentru că nu şi-a dat seama, ori a ţinut incidentul sub tăcere intenţionat, conducerea societăţii nu a fost informată cu privire la acest incident. Drept urmare, câteva zile mai târziu, din cauza acumulării de gaze de la subsolul clădirii, imobilul a sărit în aer, fiind distrus complet.
Rămaşi fără casă şi restul bunurilor, soţii Slobodan şi Livia Stoici, ambii trecuţi de 70 de ani, au fost nevoiţi să vândă terenul şi să se mute cu chirie împreună cu nepoata lor. Cei doi au dat în judecată societatea SDM, iar magis traţii Tribunalului Timiş au decis, în urmă cu patru luni, că trebuie să primească despăgubiri de aproape 300.000 de euro.
"Am amânat punerea în executare a sentinţei (sentinţele în comercial sunt executorii imediat după redactarea hotărârii - n.r.) timp de patru luni, în care am negociat cu cei de la Drumuri, sperând la un consens. Nu a contat însă faptul că am făcut concesii în ceea ce priveşte suma, pe care am redus-o cu 50.000 de euro, nici faptul că ceream plata în termen de şase luni şi nu pe loc", explică avocatul păgubiţilor, Marian Ardelean.
El a adăugat că astăzi se va trece la executarea silită, clienţii săi având dreptul să pună sechestru pe staţia de asfalt a SDM şi pe utilaje.
Nu se ştie cine este vinovatul
De cealaltă parte, repre zentanţii Primăriei Timişoara susţin că vor ataca decizia Tribunalului Timiş la Curtea de Apel Timişoara şi se arată nedumeriţi de reacţia conducerii Societăţii de Drumuri Municipale.
"Adunarea generală a SDM a stabilit să se facă apel la sentinţa privind despăgubirile. Trebuie făcută de urgenţă o anchetă internă pentru a stabili vinovatul, e foarte ciudat că în toţi aceşti ani nu s-a făcut", susţine viceprimarul Adrian Orza. Consilierii locali au mai cerut SDM să acţi o neze în instanţă fosta conducere întrucât nu a încheiat o poliţă de asigurare de răspundere civilă care să acopere astfel de incidente.
La rândul său, actualul director al SDM, Octavian Bulboacă, dă vina tot pe fosta conducere, deşi, în mai 2010, atunci când a preluat conducerea societăţii, procesul intentat de soţii Stoici era încă pe rolul instanţei, iar el nu a dispus începerea unei anchete interne pentru a afla numele muncitorului care lucrase pe excavatorul respectiv.
"În momentul respectiv nu s-a făcut o anchetă pentru a se stabili vinovaţii. Analizând situaţia, se pare că cel vinovat e cel care a lucrat cu excavatorul", con chide Octavian Bulboacă.