Deputații au votat un act normativ al cărui scop este să permită localizarea mai rapidă a apelanților la 112. Actul normativ stabilește cadrul pentru introducerea noilor tehnologii care permit obținerea unor informaţii suplimentare în procesul localizării apelului de urgență.
Legea adoptată de Camera Deputaților va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre un act normativ ce aprobă OUG 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Legea reglemntează implementarea unor soluţii tehnice care permit funcţionarea comunicaţiilor de urgenţă şi prin intermediul tehnologiilor VoIP/IP.
Deputații au votat cadrul de reglementare
Noua lege adoptată în Parlament permite implementarea tehnologiilor necesare menite să asigure furnizarea către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă a unor informaţii suplimentare. Astfel, apelanții la numărul de urgență 112 vor fi mai rapid de localizat.
Actul normativ votat de deputați a fost inițiat de Guvern. Măsura a fost adoptată „întrucât apelurile de urgenţă nu se pot genera şi transfera către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă utilizând tehnologia 4G (VoLTE/IP), chiar dacă terminalul dispune de astfel de servicii, iar tehnologia 2G prezintă limitări şi insuficienţe la nivelul capacităţilor tehnico-funcţionale, de securitate şi de trafic”.
De asemenea, autoritățile au probleme cu localizarea apelanților. Aceasta din cauza problemelor arhitecturale aferente tehnologiei care afectează transmiterea informaţiilor de localizare de tip Advanced Mobile Location (AML).
Legea a fost adoptată „luând în considerare faptul că, pentru apelurile generate de pe terminale mobile către numărul unic 112 şi clasificate ca urgenţe, în peste o treime din cazuri nu sunt furnizate informaţii care să permită indicarea unor arii restrânse de localizare, acest aspect afectând în mod direct gestionarea situaţiilor semnalate de către cetăţeni”.
Ce reglemenetează noul act normativ
Potrivit OUG, adoptată de deputați, informaţia de localizare este determinată de datele care indică aria geografică în care se află telefonul mobil. Informațiile sunt transmise către SNUAU în format geodezic şi ca figură geometrică. Acest lucru va fi rezultatul aplicării metodelor standardizate de localizare la nivel de reţea de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile.
SNUAU transformă informaţiile de localizare şi, după caz, alţi parametri tehnici și astfel va stabili locul din care se face apelul. Cel care sună, aflat într-o situație dificilă, va fi găsit mai ușor de autoritățile care intervin.
De asemenea, „în cazul în care, pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă, agenţiile specializate de intervenţie solicită administratorului SNUAU furnizarea informaţiilor actualizate de localizare a terminalului mobil de la care s-a primit apelul sau comunicaţia de urgenţă către numărul unic pentru apeluri de urgenţă, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile actualizează şi retransmit automat informaţia de localizare determinată”, conform OUG 48/2023.
Ce au stabilit deputații
Informaţia de localizare determinată este actualizată și retransmisă, la momentul realizării unei interogări de la nivelul aplicațiilor SNUAU. Acest lucru este posibil prin intermediul unei funcţionalităţi tehnice puse la dispoziţie de furnizorii de telefonie mobilă.
Legea adoptată va reglementa cadrul de implementare a unor soluții tehnice moderne. Deputații au stabilit că se va apela la tehnologiile VoIP/IP.