Apel la adresa femeilor însărcinate: „Nu amânați vaccinarea!” Riscul de deces scade de 11 ori în cazul mamelor infectate

Apel la adresa femeilor însărcinate: „Nu amânați vaccinarea!” Riscul de deces scade de 11 ori în cazul mamelor infectate sursă: arhivă EvZ

Durere împinsă la extrem, frică și moarte. Autoritățile lansează un apel la adresa femeilor însărcinate, pe care le sfătuiesc să nu amâne să se vaccineze împotriva COVID-19, în contextul creșterii alarmante a cazurilor de infectare și a numărului de decese. Virusul ucigaș nu ține cont de vârstă și poate face victime și printre mame și copii, avertizează specialiștii.

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România atrage atenția asupra faptului că boala poate crește riscul de naștere prematură, moartea copilului în uter și chiar spitalizarea la ATI și decesul mamei, sfătuind astfel femeile însărcinate să se vaccineze împotriva virusului SARS-COV-2.

„Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, a transmis profesorul Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, prin intermediul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Apel către gravide: Nu amânați vaccinarea!

„Nu amânați vacinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România face un nou apel către toate gravidele de a se vaccina cât mai repede împotriva Sars-Cov-2.

Milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul.

Toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:

1. Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.

2. Vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori

Vaccinarea scade riscul de deces de 11 ori în cazul mamelor infectate

3. Vaccinarea scade riscul boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital e 10 ori

4. Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori

5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.

6. Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.

7. Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea.

Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul.

Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu

Președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a CNCAV.

Semnal de alarmă din maternitate

Apelul lansat de Societatea de Obstetrică și Ginecologie vine chiar după ce, recent, la Maternitatea „Elena Doamna” din municipiul Iași, s-a născut un bebeluș cu virusul SARS-COV-2. Unitatea medicală este suport-COVID-19, însă a fost întâia oară când medicii au avut de-a face cu un astfel de caz. Chiar din primele zile, copilul a dezvoltat simptome specifice bolii.

Copilul s-a născut pe cale naturală. Mama acestuia era infectată cu coronavirus, iar la naștere, bebelușul a fost confirmat pozitiv cu SARS-COV-2. „În ziua a treia de la naştere, bebeluşul a dezvoltat unele simptome minore, adică febră ușoara, rinoree”, a spus medicul Răzvan Socolov, precizând că nu au fost raportate alte simptome mai grave. „Practic, el a primit un tratament simptomatic”, a transmis medicul.

În prezent, copilul este complet vindecat și se simte foarte bine. „Testul făcut la 14 zile de la naştere a ieșit negativ”, a spus cadrul medical, care presupune că în acest caz este posibil să fie vorba despre o infectare prenatală.