Elena Udrea vrea cu orice preț să iasă din închisoare, motiv pentru care avocații ei cer din nou sesizarea Curţii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la lipsa de predictibilitate a legii din România. Ei consideră că legea ar trebui schimbată în favoarea clientei lor.
Elena Udrea nu are, potrivit actualelor norme legislative, posibilitatea de a face apel la contestația în anulare pe care judecătorii i-au respins-o pe 7 aprilie și au trimis-o definitiv după gratii în Dosarul Gala Bute.
Această decizie a venit după ce instanța supremă i-a suspendat pedeapsa din Gala Bute până ce CJUE a tranșat chestiunea aplicării deciziei CCR pe tema nelegalei compuneri a completurilor de judecată de la ICCJ.
Avocații fostului ministru al turismului cred că legea trebuie modificată în favoarea clientei lor.
Astfel, Înalta Curte a luat în discuție luni, 12 septembrie, admisibilitatea apelului „forțat” al Elenei Udrea împotriva deciziei prin care a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare.
Avocații Elenei Udrea cer sesizarea CJUE
Acum, apărătorii Elenei Udrea cer din nou sesizarea CJUE pe motiv de lipsă de predictibilitate a legii din România, deoarece ea nu are apel la o cale extraordinară de atac, cu alte cuvinte un apel la apel.
Apărătorii lui Udrea au precizat că articolul din Codul de procedură penală care prevede calea apelului doar în cazul admiterii contestației în anulare încalcă o serie de principii de drept, și anume cel referitor la principiul liberului acces la justiție, dreptul la un proces echitabil, principiul dublului grad de jurisdicție.
Unul dintre avocații Elenei Udrea a solicitat instanței să declare ca admisibil, în principiu, apelul declarat de aceasta împotriva contestației în anulare și sesizarea CCR.
„Legea nu definește în mod clar și previzibil modul în care se pronunță deciziile în cazul contestațiilor în anulare. Vă rog să nu uitați jurământul depus: jur să respect Constituția și legile țării. Dacă respingeți (calea de atac – n.r) ca inadmisibilă, dezbrac această robă și mă duc în agricultură!”, a declarat în fața instanței avocatul Veronel Rădulescu.
Instanța se va pronunța în acest caz pe data de 19 septembrie. De asemenea, în lunile ce urmează, Udrea are și alte procese în care a primit pedepse nedefinitive, potrivit ziare.com.