București. APADOR-CH a sesizat Avocatul Poporului și a cerut să conteste la CCR legea prin care a fost donat sistemul Patriot către Ucraina. Organizația susține că actul normativ încalcă Constituția.
Legea fundamentală, arată reprezentanții asociației, interzice înstrăinarea bunurilor proprietate publică. Or, și acest sistem de rachete ar intra în categoria bunurilor publice.
APADOR-CH a sesizat Avocatul Poporului
Organizația neguvernamentală a anunțat că a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza CCR cu privire la legea privind donarea sistemului Patriot către Ucraina. Potrivit APADOR-CH, actul normativ adoptat de Parlament nu respectă Constituția.
„APADOR-CH a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională legea votată rapid de Parlament, şi promulgată la fel de rapid de preşedinte, prin care România a donat Ucrainei un sistem de apărare Patriot (Legea nr. 246/2024). Aşa cum am semnalat public şi în timpul celor 48 de ore în care legea a fost „dezbătută” şi aprobată în Parlament, Constituţia interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi acest sistem de apărare Patriot”, a anunțat organizaţia.
Conform organizației, Parlamentul trebuia să transmită în folosință gratuită sistemul de apărare către Ucraina. În același timp, statul român ar fi trebuit să păstreze proprietatea asupra sistemului Patriot.
„Întrucât parlamentarii au încălcat Constituţia ne-am adresat Avocatului Poporului”, explică reprezentanţii APADOR-CH.
Motivele de contestație invocate de ONG
În opinia APADOR-CH există două excepții de neconstituționalitate care pot fi invocate în sesizarea, pe lege, către CCR. În primul rând atrag atenția reprezentanții organizației, este vorba despre neclaritățile din lege.
„Prin articolul unic din Legea 246/2024 au fost introduse la art. 1 al Legii 222/2017 trei noi alineate. Primul dintre ele este redactat neclar, aproape la limita logicii, neîndeplinind condiţiile de claritate şi previzibilitate cerute pentru o prevedere legală, în sensul art. 1 al. 5 din Constituţie. Astfel, în art. (3/1) se prevede că: Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT… face obiectul unor acte de donaţie către terţi, în condiţiile legii, prin hotărâre a Guvernului.
Din redactarea acestui articol nu se înţelege clar dacă sistemul Patriot a fost deja donat sau urmează să fie, întrucât se foloseşte un verb la timpul prezent „face obiectul” şi nici dacă e vorba despre un singur act de donaţie sau mai multe, întrucât se foloseşte pluralul «acte de donaţie», pentru un singur sistem”, argumentează asociaţia.
Pe de altă parte, arată APADOR-CH, proprietatea publică este inalienabilă, iar bunurile din această categorie nu pot fi vândute și nici donate altora. Aceste bunuri pot fi închiriate, concesionate sau date în folosință gratuit. Statul, arată reprezentanții ONG, nu poate renunța la dreptul de proprietate. Pentru ca statul să poată dona sistemul de rachete Patriot era nevoie de modificarea Constituției.
APADOR-CH consideră legea neconstituțională
În acest context, organizația consideră că legea este neconstituțională. APADOR-CH indică, în acest sens, alineatul nou introdus (3/1) la art. 1 din Legea 222/2017, conform căruia un sistem de rachete Patriot ar putea fi donat.
„Această prevedere, redactată confuz, este contrară atât art. 1 al. 5 din Constituţie (care se referă la condiţia de claritate a textului legal), cât şi art. 136 al. 4 din Constituţie, care interzice ca un bun proprietate publică să fie vândut sau donat”, concluzionează APADOR-CH.
Parlamentul a adoptat proiectul de lege iniţiat de Guvern privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Prin actul normativ, Guvernul este abilitat să facă demersuri pentru a înlocui sistemul donat. Totodată, Ministerul Apărării Naţionale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.