Editura Evenimentul si Capital

Apa îmbuteliată, pericol pentru nou-născuţi? VEZI ce cantitate de nitraţi conţine o sticlă de apă minerală

cancerul_din_apa_plata
Autor: | | 87 Comentarii | 3353 Vizualizari

Mai toate apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba despre apă carbogazoasă, fie că este vorba despre apă plată) conţin nitraţi şi nitriţi, susţin specialiştii. VerticalNews.ro prezintă azi un document în care sunt înregistrate valorile nitraţilor din mai multe sticle de apă îmbuteliată.

###Valorile sunt diferite de la o marcă la alta şi chiar de la o sticlă la alta, potrivit site-ului verticalnews.ro, care publică o listă cu rezultatele a mai multor analize efectuate în cazul a zeci de sticle de apă plată şi carbogazoasă. Potrivit analizelor, nici o apă, din care s-au prelevat probe, nu depăşeşte valoarea maximă admisă - 50 miligrame de nitraţi la litru. Cu toate acestea, o parte din ape conţin concentraţii de nitraţi care pot fi fatale pentru nou–născuţi. Acesta este şi motivul pentru care marile companii producătoare de apă ar trebui obligate să înscrie pe etichetele sticlelor cantitatea de nitriţi şi nitraţi conţinută de lichidul care ajunge pe piaţă. "Copiii care consumă cantităţi mari de azotat sunt predispuşi să se «albătrească», din cauza problemelor respiratorii date de circulaţia inadecvată a oxigenului prin sânge. Boala, extrem de periculoasă, se numeşte Methemoglobinemie şi se manifestă nu doar prin dicultăţi de respiraţie, ci şi prin oboseală şi pier derea cunoştinţei. (...) Pentru sugari însă, apa cu nitraţi şi nitriţi este mai periculoasă: pot muri chiar de la un singur pahar cu lichid contaminat. Şi în cazul persoanelor adulte pot fi fatale chiar şi can tităţile mici de nitriţi, dar efectul apare în timp", explică specialiştii contactaţi de EVZ.Medicii contestă normele impuse de UE La nivelul Uniunii Europene, valoarea "pragului" pentru nitraţi şi nitriţi în apa potabilă este de 50 de miligrame/litru. Este contestată însă de medici, în opinia cărora această valoare este mult prea ridicată, mai ales pentru sugari şi copii. România a preluat însă şi ea "pragul" impus de UE şi astfel s-a ajuns la situaţia în care majoritatea apelor îmbuteliate de pe piaţă ajung să conţină - potrivit ultimelor teste - chiar şi 20 - 22 mg/l nitraţi şi nitriţi - limită considerată de specialişti mult prea mare, mai ales în condiţiile în care este consumată zilnic de copii.Spre deosebire de ţara noastră, există state membre care nu au luat în considerare limitele stabilite la Bruxelles şi au introdus propriile "praguri", mult mai mici. Astfel, în Marea Britanie, concentraţia de compuşi chimici maximă admisă este de 18-42 mg/l, în Irlanda - de 37,5 mg/l, în timp ce în Ungaria concentraţia acceptată de nitraţi şi nitriţi este cuprinsă între 25 şi 50 mg/l. Însă apele care conţin peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi pun în pericol sănătatea bebeluşilor, avertizează specialiştii.Reacţia producătorilor
  • Directorul companiei Nicoltana, Mihai Adrian Croitoru, firma care deţine apa minerală Keia a explicat pentru EVZ că "rezultatele înscrise pe site pentru produsul nostru sunt de cca. 8 ori sub concentraţia maxim admisă (CMA), care este pentru nitraţi de 50mg/l, conform HGR1020/2005 şi a normelor tehnice de comercializare a apelor minerale naturale din România. Totodată, vă precizez că nici unul din produsele înscrise până acum pe acest site nu depăşeşte limita maximă admisă impusă de legislaţia românească şi europeană pentru nitraţi".
  • În ceea ce priveşte rezultatul analizelor în cazul mărcii de apă minerală Roua Munţilor, reprezentanţii firmei au precizat: "Dorim să vă asigurăm că apa minerală Roua Munţilor se încadrează în limitele specificate de HG 1020/2005, care reglementează normele tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale. Această HG specifică limitele maxime admise ale constituenţilor prezenţi în mod natural în apele minerale naturale. În ceea ce priveşte cantitatea de nitraţi, limita maximă admisă este de 50 de mg/l. De asemenea, am dori să precizăm faptul că Roua Munţilor este o apa minerală decarbogazeificată, şi nu este o apă plată".

Mai ceva ca un film erotic! Nicolae si Elena Ceausescu au facut dragoste cu MARTORI! Au povestit exact cum s-a intamplat!

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Verde

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI