Apa cu sare, tratament pentru alergiile de sezon

Alergicii pot scăpa de senzaţia permanentă de nas înfundat cu ajutorul irigărilor nazale cu soluţii sărate.

Irigările nazale cu soluţii speciale pot ameliora simptomele în alergiile de primăvară, susţin medicii americani, citaţi de publicaţia „Washington Post“. Astfel de proceduri pot fi eficiente în prima fază a alergiilor, deoarece ajută la eliminarea secreţiilor din nas. Pentru crizele grave, medicii recomandă tratamentele pe bază de medicamente. Soluţia cu sare, mai bună decât unele medicamente

Irigările nazale presupun clătirea nărilor cu o soluţie salină (pe bază de sare), cu scopul eliminării secreţiilor din nas. „Aceste proceduri se folosesc în diferite afecţiuni, cum ar fi rinita atrofică, atunci când, din diferite cauze, mucoasa din nas nu mai are funcţionalitate. Irigările de acest gen ajută la eliminarea crustelor formate în nas“, apreciază Adrian Tudor, medic primar orelist.

Specialiştii din străinătate consideră însă că irigările mai pot fi folosite cu succes şi ca tratament de primă intenţie la pacienţii cu alergii respiratorii. „Irigările nazale tratează simptome care, altfel, nu se pot trata cu medicamentele obişnuite. Aceste proceduri sunt de multe ori mai eficiente decât multe medicamente“, apreciază Melissa Pynnonen, de la Departamentul ORL al Universităţii din Michigan, citată de „Washington Post“.

Aceasta recomandă soluţiile de curăţat nasul preparate în casă, dintr-un sfert de linguriţă de sare gemă, aproape cinci căni de apă caldă şi un sfert de linguriţă de praf de copt. La fel de bune însă pot fi şi soluţiile cumpărate din farmacii, care au ingredientele mai bine dozate. Deoarece irigarea nasului poate fi destul de neplăcută (există riscul ca soluţia să iasă pe gură), medicii vă sfătuiesc să faceţi astfel de proceduri în cabinetul doctorului. „Se foloseşte o seringă specială, cu ajutorul căreia se introduce soluţia în nas, în timp ce pacientul suflă. Suflând, se elimină secreţiile“, explică Adrian Tudor, medic primar orelist. Tratamente combinate Doctorul Melissa Pynnonen apreciază că aceste proceduri sunt foarte bune în primele faze ale alergiilor respiratorii.

În alergiile cu crize dese, când strănuţi frecvent, nasul e în permanenţă înfundat şi respiraţia este greoaie, medicii recomandă tratamentele medicamentoase, în combinaţie cu produsele care desfundă nasul. „În urma reacţiei dintre anticorpii secretaţi de organism şi alergeni (praf, polen etc.) se produce o vascularizare puternică la nivelul mucoasei nazale. Drept urmare, mucoasa se măreşte şi dă obstrucţie nazală. Bolnavii nu pot respira bine, fac des otite şi episoade de amigdalită. Tratamentele medicamentoase au ca scop desensibilizarea organismului la ceea ce îi produce alergia“, mai explică medic Adrian Tudor. EFECT

Rinitele netratate pot cauza depresie Un român din patru are o formă de alergie, arată statisticile. Alergia apare atunci când sistemul imunitar începe să producă anticorpi nu numai împotriva duşmanilor obişnuiţi (virusuri, microbi), ci şi împotriva factorilor inofensivi de regulă (lapte, praf, polen). Reacţiile alergice pot apărea la nivelul pielii sau al sistemului respirator. Cele mai des întâlnite alergii (în special primăvara-vara, când este mai mult polen în aer) sunt rinitele alergice, manifestate prin respiraţie dificilă, scurgere nazală şi nas înfundat. Netratate, astfel de alergii pot da somnolenţă, stări de nervozitate şi depresie. În plus, riscul ca o alergie să se transforme în astm bronşic e de 50%.