Evenimentul Zilei > Social > Anunțul momentului. Dan Vîlceanu spune cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie
Anunțul momentului. Dan Vîlceanu spune cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie

Anunțul momentului. Dan Vîlceanu spune cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a spus marți cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. Luând în considerare inflația din 2019, el afirmă că aceasta ar putea fi de 6-7%, de la 1 ianuarie.

Chestionat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a declarat Dan Vîlceanu la Antena3.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări: „Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie”.

„De la 1 ianuarie 2022 se va reveni la vechiul sistem de majorare a punctului de pensie”

Premierul Florin Cîțu, a declarat zilele trecute că începând cu 1 ianuarie 2022 se va reveni la vechiul sistem de majorare a punctului de pensie, în raport cu inflația și creșterea salariului mediu brut pe economie.

„De la 1 ianuarie 2022, pensiile vor fi majorate în raport cu inflația și creșterea salariului minim brut pe economie. Revenim la legislația care spunea că pensiile cresc anual, transparent, cu rata inflației și 50% din creșterea salariului mediu brut”, a afirmat Florin Cîțu.