Premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe români să nu participe la protestul anunţat în acest weekend, în Piaţa Victoriei din Bucureşti.
Ludovic Orban a subliniat că MAI este pregătit să ia toate măsurile.
„Sunt convins că Ministerul de Interne este gata să ia toate măsurile. Eu îi îndemn pe oameni să nu iasă la astfel de mitinguri, care, sincer, nu transmit nimic, se pun pe sine în pericol şi se situează făţiş împotriva unor reglementări legale. Portul măştii este stabilit prin lege ca fiind obligatoriu în spaţii închise. Sigur că, dacă ies afară, nu poţi să-i obligi să poarte masca.
E o adevărată campanie, care este derulată din foarte multe surse, o campanie care se vede că este organizată, finanţată şi este o campanie care este împotriva intereselor fundamentale ale cetăţenilor români. Sănătatea este bunul cel mai de preţ al omului. Îi rog pe români să-şi apere sănătatea, atât sănătatea lor, cât şi sănătatea semenilor lor, în primul rând al celor pe care-i iubesc”, a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, la plecarea de la sediul MAI.
Vineri, începând cu ora 18.00, o mână de oameni s-a strâns în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva legii privind carantina și izolarea.
„Vedetele” mitingului au fost Oana Lovin, avocatul Dan Chitic și Iulian Capsali, fost director-editorial la România Liberă.
Proiectul privind carantinarea şi izolarea a fost adoptat
Camera Deputaților a adoptat proiectul privind carantina și izolarea în România. Raed Arafat a oferit toate detaliile.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seara, cu 266 de voturi „pentru”, 11 voturi „contra” și 8 abțineri, proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea. Proiectul urmează să fie trimis spre adoptare la Senat, în calitate de for decizional în acest caz.
„Proiectul de lege, care este acoperitor pentru orice situație de risc epidemiologic sau biologic, este cu scopul de a proteja comunitatea şi de a permite luarea măsurilor de sănătate publică, de prevenire şi de combatere a riscului epidemiologic şi biologic.
Au fost luate în considerare toate aspectele sesizate de CCR privind modul de implementare a măsurilor, predictibilitatea termenelor şi posiblitatea contestării măsurilor”, a explicat Arafat.
El a adăugat că proiectul, amendat joi de Comisia juridică, permite stabilirea regulilor de prevenire şi combatere a riscului epidemiologic în mod gradual şi cu implicarea experţilor în domeniu, stabileşte validarea măsurilor de urgenţă luate de comandantul acţiunii, precum şi mecanismul de luare a acestor decizii.
„În cazul bunurilor carantinate, o măsură foarte rară, dar ce poate fi aplicată în situaţii deosebite de risc major de contaminare – este prevăzută despăgubirea dacă bunurile sunt distruse, prin amendamentele care au fost aduse.
Şi totuşi această măsură este una care se aplică rar şi numai în situaţii de risc de contaminare. În urma discuţiilor de astăzi şi a amendamentelor aduse şi aprobate în raportul Comisiei juridice, vă rog să aprobaţi proiectul”, le-a spus Raed Arafat deputaţilor.