Traian Băsescu şi-a depus duminică dosarul de candidatură la funcţia de primar general al Capitalei. Atunci, a declarat că va obține 30% din voturile bucureștenilor.
„Nu am analiză pe rupturi (din electoratul altor formaţiuni - n.r.), dar am analiză pe electorat. Voi face peste 30% din opţiunile de vot. Vom vedea dacă asta va fi suficient. Dar voi face peste 30%", a susţinut fostul preşedinte. Însă, cu cât alegerile locale se apropie, Băsescu este și mai încrezător că va câștiga Primăria Capitalei.
Acesta a declarat, joi seara, că, în contextul pandemiei de coronavirus, Guvernul ar trebui să introducă votul prin corespondențî, mai ales în județele în care există focare. Fostul președinte a mai spus că se știe cine va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei.
„La București, câștigătorul se cunoaște, sunt eu. Uitați-vă la câți nehotărâți sunt, care nu voiau nici cu doamna Firea, nici cu domnul Nicușor Dan. Cred că acolo este rezervorul meu principal, și nu în electoratul lor care, probabil, este fidelizat.
Nu pot avea pretenția să iau din electoratul USR-ului sau din cel al PSD-ului, nici nu cred că ar fi o bună abordare, dar este foarte mult electorat nehotărât, care e nemulțumit de doamna Firea și are puțină încredere în Nicușor Dan. Pe acel electorat îl vizez eu și nu vă ascund că vizez și electoratul fostului PDL. Principalul bazin pe care îl vizez este cel al nehotărâților”, a declarat candidatul PMP la Primăria Capitalei.
Întrebat dacă, din punctul său de vedere, oamenii vor merge la vot la alegerile locale, în condițiile în care o bună parte din populație este îngrijorată de pandemia de coronavirus, Traian Băsescu a răspuns: „Din păcate, Guvernul nu face nimic pentru a stimula prezența la vot.
Se putea introduce foarte bine votul prin corespondență. Așa cum poștașul vine și îți aduce talonul de pensie, putea să-ți aducă un plic cu buletinul de vot și cu asta basta, nu te duceai în secția de votare, unde orice cetățean va vedea un risc.
E riscul să pui mâna pe aceeași ștampilă pe care a pus mâna cel dinaintea ta, de a intra intra în cabină imediat după cel care a votat înainte, de a pune mâna pe clanța ușii, de a pune mâna pe pix. Deci sunt multe riscuri pe care cei care vor merge la vot și le asumă, iar Guvernul trebuie, mai ales în orașele în care sunt focare de pandemie, să ia măsura votului prin corespondență. Așa cum a funcționat la alegerile parlamentare și prezidențiale, ar fi funcționat, cel puțin la fel de bine, la alegerile locale”.