ANUNȚ-ȘOC de la Parchetul General. CONTROALE la DNA și DIICOT ca urmare a dezvăluirilor din presă
Editura Evenimentul si Capital

ANUNȚ-ȘOC de la Parchetul General. CONTROALE la DNA și DIICOT ca urmare a dezvăluirilor din presă

Augustin Lazăr
Autor: | | 4 Comentarii | 960 Vizualizari

Parchetul General a anunțat că Augustin Lazăr, procurorul general al României, a dispus efectuarea unui control de către procurorii șefi ai DNA și DIICOT precum și de către procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel. Decizia survine ca urmare a aspectelor semnalate de mass-media în ultima perioadă cu privire la conduita unor procurori în relația cu justițiabilii și a unor posibile abateri de la Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor.

Prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Parchetul General) s-a dispus, în cursul zilei de joi, efectuarea unui control la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Controlul va fi efectuat de procurori anume desemnați de către șefii celor două instituții, respectiv Laura Codruța Kovesi și Daniel Horodniceanu. De asemenea, controlul va fi efectuat și de către procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel.

Parchetul General transmite că acest control survine ca urmare a aspectelor semnalate de mass-media în ultima perioadă cu privire la conduita unor procurori în relația cu justițiabilii și a unor posibile abateri de la Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor și va avea ca obiect următoarele:

a) Identificarea tuturor riscurilor interne și a vulnerabilităților cu caracter general și concret (cazuri punctuale) care afectează activitatea de la nivelul celor două direcții și a celorlalte unități de parchet;

b) Verificarea situațiilor în care sunt mediatizate aspecte negative ce pun în discuție integritatea și capacitatea procurorilor de a-și îndeplini atribuțiile legale;

c) Verificarea modalității de respectare a legii în activitățile curente care, prin natura lor, aduc limitări drepturilor și libertăților fundamentale ale omului (temeinicia propunerii adresate judecătorului de drepturi și libertăți; modul de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică; solicitarea autorizării și efectuarea perchezițiilor domiciliare și corporale; luarea măsurilor preventive și executarea mandatelor de aducere).

Rapoartele de control (conținând inclusiv propuneri de măsuri) vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Activitatea de verificare dispusă la nivel național, inclusiv la direcțiile specializate ale Ministerului Public și la unitățile care au făcut obiectul materialelor jurnalistice, are ca scop identificarea, prevenirea și combaterea potențialelor vulnerabilități în cadrul unităților de parchet. Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dorește să asigure opinia publică de faptul că sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de tipul celor lansate în media. Astfel, controlul dispus are în vedere necesitatea asigurării și menținerii unui cadru general de respectare a integrității și deontologiei la nivelul corpului procurorilor, în conformitate cu statutul profesional și cu standardele europene în materie, care să genereze premisele pentru îndeplinirea rolului constituțional al Ministerului Public”, se arată în comunicatul Parchetului General..

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate