Dupa ninsoare, vin ploi de vara

Dupa ninsoare, vin ploi de vara

La inceputul lunii: temperaturi de vara. Ieri: zapada de 17 cm si -16 grade C in Bucegi. De azi: ploi cu fulgere.

Octombrie a adus prima ninsoare consistenta in zonele montane ale tarii.

Temperaturile au scazut, ieri-noapte, pana la -16 grade Celsius in Platoul Bucegi, iar stratul de zapada masura si 40 de centimetri la Balea Lac. Meteorologii au emis avertizare cod galben pentru urmatoarele doua zile.

Drumuri blocate

Ne puteți urmări și pe Google News

Transfagarasanul, inchis. Centrul Infotrafic al Politiei Romane a anuntat, ieri-dimineata, ca traficul rutier pe DN 7C - Transfagarasan - a fost blocat din cauza stratului de zapada depus pe carosabil.

La fata locului au fost trimise mai multe echipaje ale politiei, care nu au mai permis accesul autoturismelor deoarece exista si riscul producerii de avalanse.

Rucar-Bran, blocat. Ieri-noapte, pe DN 73A Rasnov-Paraul Rece au cazut cativa arbori, dar carosabilul a fost eliberat in cursul diminetii.

Trenuri intepenite. Patru trenuri au ramas blocate pentru o ora si jumatate intre Predeal si Brasov, dupa ce un copac doborat de ninsoare a cazut pe o linie de inalta tensiune, in apropiere de Timisul de Sus.

Pasul Oituz: „Pe aici nu se trece!”. Circulatia in Pasul Oituz, din judetul Covasna, s-a desfasurat, ieri, cu dificultate, din cauza stratului de zapada de circa 10 cm asternut pe sosea.

>  Traficul spre Cota 1400, ingreunat. Mai multe portiuni din drumul care leaga Sinaia de Cota 1400 erau acoperite cu gheata, fapt care a ingreunat traficul rutier.

Stratul de zapada depasea 20 de centimetri. Si soferii care au circulat pe serpentinele de pe Valea Timisului au intampinat dificultati din cauza zapezii de pe carosabil. Din pricina viscolului, instalatiile de transport pe cablu nu au functionat.

> Bilant tragic. Ploaia, ninsoarea si viteza excesiva au  provocat ieri opt accidente rutiere grave, soldate cu 12 morti si 5 raniti.

> Ambuteiaje pe DN 1. Traficul a fost blocat aseara pe DN 1, intre Predeal si Timisul de Sus din cauza conditiilor nefavorabile. Porturi inchise

Copii blocati. Mai multe echipe de jandarmi au intervenit, ieri la pranz, pentru evacuarea a 40 de elevi ramasi blocati intr-o cabana din statiunea Padina, din judetul Dambovita. Tot aici, jandarmii montani au salvat un turist ramas blocat in autoturism din cauza unor copaci cazuti pe sosea.

Turisti evacuati. Salvamont Sibiu a decis sa-i evacueze pe turistii de la Balea Lac, escortandu-i pana la Balea Cascada.

„Ii sfatuim pe turisti sa evite muntele in aceasta perioada, sa stea la caldura, pentru ca toate traseele de creasta sunt inchise pentru ca nu este nici curent, nici telecabina nu functioneaza”, spune Adrian David, sef Salvamont Sibiu. Stratul de zapada avea ieri 40 de centimetri la Balea Lac.

Furtuna pe mare. Capitania Zonala Constanta a decis, ieri-dimineata, suspendarea activitatilor in porturile Constanta, Agigea, Mangalia, dar si in zona fluviala a Portului Constanta Sud.

Din cauza vantului puternic, care sufla cu aproape 80 km/h, operatiunile de incarcare si descarcare ale navelor au fost sistate. Pe Canalul Dunare-Marea Neagra au fost oprite ecluzarile si barjele goale au fost legate la mal pentru a nu fi luate de vant.

NEAMT

A nins peste castanii infloriti

Dupa ce, in urma cu o saptamana, au putut admira castanii infloriti pentru a doua oara in acest an datorita temperaturilor ridicate de 17 grade Celsius, ieri-dimineata nemtenii au avut parte de o surpriza: zapada a pus stapanire pe dealuri si paduri.

Chiar daca in popor se spune ca atunci cand pomii infloresc a doua oara in an e semn de toamna lunga, de data aceasta n-a fost deloc asa. Temperatura scazuse sub 0 grade Celsius, iar in Masivul Ceahlau, stratul de zapada masura 8 centimetri. (Dan Sofronia)

SFATUL POLITIEI

„Conduceti calm!”

Politia Rutiera ii sfatuieste pe soferi sa conduca cu mult calm deoarece, din cauza ploii si a ninsorii, carosabilul in multe zone ale tarii este alunecos.

Mai mult, conducatorii auto sunt indemnati sa se asigure temeinic inainte de a executa vreo manevra si sa circule cu viteza redusa.

Potrivit noului Cod Rutier, cand vizibilitatea este sub 100 de metri, in conditii de ceata, ploi torentiale sau ninsori abundente, viteza maxima admisa este de 30 kilometri/ora in localitati si de 50 de kilometri/ora in afara acestora. 

Meteorologii anunta doua zile de precipitatii abundente

Frigul si ninsoarea s-au abatut, in acest sfarsit de saptamana, asupra zonelor de munte, dar si asupra oraselor din vestul si nordul tarii, blocand drumuri in plina toamna.

„Patrunderea unei mase de aer polar, venita direct din Scandinavia, a determinat transformarea precipitatiilor din zonele de munte, dar si de deal, din ploi in lapovita si ninsoare”, a explicat Viorica Dima, meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Sambata si duminica, la munte a nins si a cazut lapovita. In ultimele ore, si in nord-vestul Munteniei si in Transilvania s-au semnalat precipitatii mixte.

Temperaturile au scazut destul de mult in orasele din intreaga tara, ajungand sambata la 0 grade Celsius la Joseni si la Intorsura Buzaului, iar in Bucegi a fost de-a dreptul ger (-17 grade C). „Ne mai putem astepta la astfel de situatii, deoarece masa de aer polar a venit direct din Scandinavia”, a adaugat Viorica Dima.

Aer tropical in sudul tarii „Iarna” nu a tinut insa decat doua zile, intrucat de azi, in jumatatea de sud a tarii vin zile ploioase si umede, de toamna.

Meteorologii au anuntat cod galben, de astazi si pana miercuri, 24 octombrie, cand va ploua pe arii extinse, iar la munte vor cadea lapovita si ninsoare.

„De astazi, vremea se va schimba. Va patrunde in tara noastra o masa de aer cald si umed, caracteristica tropicala, cauzata de un ciclon de sorginte mediteraneana. Continutul mare de umezeala va determina precipitatii abundente, mai ales in sud, in Oltenia si Dobrogea”, completeaza meteorologul de serviciu. Ploile abundente pot fi insotite de descarcari electrice.

Conform ANM, in sudul si estul tarii, dar si in zona Muntilor Banatului, a Carpatilor Meridionali si Orientali, cantitatile de apa vor depasi local 25-30 litri/mp si, izolat, 50 litri/mp in numai 24 de ore. Vantul va sufla puternic, mai ales astazi, cand poate atinge si chiar depasi viteze de 70-80 km/h.

De joi, 25 octombrie, vom reveni la temperaturi de toamna, poate chiar putin ridicate pentru luna octombrie, dupa cum precizeaza Viorica Dima. (Eugenia Mihalcea)

Riscuri

Racirea vremii predispune la depresii

Prima zapada din anul acesta ii prinde nepregatiti pe multi dintre romani. Desi bucuria e mare pentru cei mici, ei sunt si cei mai afectati, spun medicii.

In urma trecerii bruste de la o temperatura calduroasa la una de iarna, copiii devin mai sensibili la contractarea virusurilor. Nici batranii sau bolnavii cronic nu trec usor peste schimbare, diferentele de temperatura agravandu-le bolile.

„Copiii au senzorul termic incomplet dezvoltat, in timp ce batranii si bolnavii nu il mai au activ. Le va fi greu sa se adapteze, deoarece nu-si dau seama cat de frig e afara”, explica Cristian Sever Oana, medic de familie.

Si adultii sanatosi pot fi afectati de schimbarile de vreme, destul de frecvente fiind depresiile. „In cazul lor, pot aparea probleme de adaptare la vremea de afara, de natura psihica”, adauga dr. Calin Ciubotaru. In perioada rece, medicii va sfatuiesc sa consumati lichide calde si sa renuntati la incaltamintea stramta, care afecteaza circulatia si favorizeaza aparitia degeraturilor. (Ionela Croitorescu)

PERICOL

Frigul strica graul

Culturile de cereale, in special cea de grau, ar putea fi afectate de frigul din aceasta perioada. „Nu se va mai putea semana in conditii obisnuite, iar araturile de toamna nici nu mai pot fi facute”, ne-a declarat prof. univ. Valeriu Tabara. El apreciaza ca schimbarile climatice accentueaza starea proasta a culturilor de grau, orz sau rapita, deja afectate de seceta.

„Anul viitor vom avea o productie de grau inferioara, chiar afectata de anumite boli din cauza vremii de anul acesta si din cauza crizei de seminte „, a mai spus Tabara. Exista insa si o veste buna: precipitatiile abundente ar putea contribui la refacerea rezervei de apa din sol. (Mihaela Dinca)

CE ZIC BULGARII

Vine iarna grea

Primii fulgi de zapada au cazut ieri-seara si peste capitala bulgara, Sofia, surprinzandu-i pe cetateni, informeaza Mediafax, care citeaza site-ul Novinite.com. Ninsoarea a sfidat buletinele meteo recente, care anuntau ca vremea calda va persista in partile mai joase ale capitalei Bulgariei.

Potrivit specialistilor, zapada ar fi trebuit sa cada abia la sfarsitul lunii noiembrie. De altfel, pentru luna decembrie, prognoza prevede vreme mai rece decat in aceeasi perioada a anului trecut. Meteorologii i-au avertizat pe bulgari ca ar trebui sa fie pregatiti pentru o iarna lunga si grea, cel putin pana la inceputul lunii februarie.