Anunţ istoric în pandemie: La fel de bun ca un vaccin! Va fi Nobel pentru Medicină?

Anunţ istoric în pandemie: La fel de bun ca un vaccin! Va fi Nobel pentru Medicină?

Un renumit epidemiolog american a pus cap la cap cele mai relevante informaţii cu privire la testarea pentru Covid-19 şi a anunţat că renumitul test PCR ar putea fi înlocuit de o soluţie considerată „mai bună ca un vaccin”.

În actualul labirint de călătorie creat de Covid, pasagerii se confruntă cu reguli în continuă schimbare.

Şi asta pentru că aeroporturile, țările și chiar companiile aeriene își impun propriile restricții cu privire la cine poate trece frontierele internaționale.

Testarea a fost adoptată în diferite locuri ca o cheie pentru a permite tranzitul, ceea ce a condus la apeluri mai răspândite din partea industriei turismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plină pandemie, se cere la scară largă utilizarea testării pentru a facilita revenirea la un flux mai normal de trafic de pasageri.

Și călătorii sunt în favoarea testării

Potrivit unui sondaj recent realizat de SmartBrief pentru Business Traveler, foarte mulţi ei (peste 65%) cred că ar trebui să fie necesar un test pentru a călători.

Dar testarea - și introducerea așa-numitelor pașapoarte de imunitate Covid care arată când cineva și-a revenit de la infecție - este cu adevărat cheia pentru a pune lumea în mișcare din nou?

Aşa cum vom vedea în excelenta analiză realizată de jurnaliştii televiziunii americane CNN, răspunsul nu este deloc simplu.

PCR rămâne etalonul aur

Există două categorii de testare pentru Covid-19, care determină dacă aveți o infecție curentă sau anterioară.

Testarea virusului, folosind un tampon, confirmă dacă aveți virusul în prezent, iar standardul de aur este testul reacției în lanț a polimerazei (PCR).

Acesta este tipul de testare pe care se concentrează acest articol, în care se explică pe înţelesul tuturor la ce nivel ne aflăm acum din punctul de vedere al testării peste tot în lume.

Testarea anticorpilor determină dacă ați fost infectat cu Covid-19 în trecut. Nu știm dacă acest lucru înseamnă că o persoană este imună sau cât poate dura o imunitate.

Ce s-a făcut în Islanda?

Problema cu testarea antivirus este că este doar un instantaneu în timp. În prim-plan apare momentul în care Islanda a introdus testarea aeroporturilor.

Pentru a-și deschide granițele, evident. A devenit rapid evident că virusul tot sosea în ciuda testelor negative, determinând țara să reintroducă o carantină limitată.

„Nu cred că oamenii au un concept clar de testare”, a declarat pentru CNN Travel Rex Gerald, cercetător principal la Universitatea de Știință și Tehnologie din Missouri.

„În momentul în care faci testul, ești negativ, dar până ajungi acasă, ai fi putut interacționa cu oameni și să fi contractat boala”.

Exemplul dat de Emirates

Emirates a devenit prima companie aeriană care a solicitat testarea pasagerilor.

Ma departe, a promis pasagerilor că va plăti pentru tratamentul Covid, inclusiv repatrierea și - în cazul în care se întâmplă cel mai rău - înmormântările.

Hong Kong International a fost primul aeroport care a implementat testarea sosirilor și abordarea sa a ilustrat problemele logistice greoaie implicate.

Pasagerii s-au transferat într-o instalație pentru testare și așteptarea rezultatelor, care de obicei ajungeau în aceeași zi.

De atunci, a impus reguli complexe cu privire căror pasageri trebuie să li se refuze intrarea, cine poate tranzita aeroportul către o altă destinație și cine trebuie să furnizeze dovada testării de la un laborator de renume.

Procedura pe aeroportul din Viena

În mod similar, testul de 120 EUR (140 USD) de pe aeroportul din Viena pune pasagerii care sosesc într-o zonă de exploatare în timp ce așteaptă rezultate.

Dacă testarea este obligatorie sau nu, depinde de țara de origine, ceea ce înseamnă mai multă confuzie pentru călători și probabilitatea mai multor întârzieri legate de formalităţile vamale şi imigrare.

Astăzi, multe aeroporturi, inclusiv Heathrow (Londra) și JFK (New York) lucrează la testare.

Cele 72 de ore şi turismul

Dar cei care dețin un certificat de sănătate care arată un rezultat negativ Covid-19 în termen de 72 de ore de la sosire ar putea sări peste testele de intrare.

Industria turismului dorește ca guvernele să dezvolte o abordare globală armonizată, care să înlocuiască interdicțiile de călătorie ce zdrobesc dorinţa de a călători și carantinele de 14 zile cu teste rapide și precise.

Un standard global ar putea ușura confuzia călătorilor. Astăzi, cu atâtea cerințe, rămân întrebări.

Ar trebui să fie testați și, dacă da, când și cât de des vor trebui să fie testați în timpul călătoriei? Ce cere compania aeriană, țara sau hotelul?

Cazurile Covid recuperate păstrează imunitatea și, dacă da, cât timp? Pentru multe întrebări nu există răspunsuri.

Atenţie la dezvoltarea unui vaccin!

Chiar și dezvoltarea unui vaccin nu va oferi neapărat un sfârșit, deoarece durata eficacității sale va fi necunoscută.

O listă în continuă schimbare cu țări, aeroporturi, companii aeriene, linii de croazieră și hoteluri implementează restricții care necesită un rezultat negativ pentru călătorii.

În multe țări, călătorii pot accesa testele înainte de călătorie prin furnizorul lor de asistență medicală în câteva zile de la călătorie, în funcție de disponibilitate, țară sau cerințele companiei aeriene.

Între presupunere la realitate

Înarmat cu rezultate negative ale testelor, se presupune că nu pot răspândi boala - deși, desigur, ar putea prelua virusul imediat după ce au părăsit centrul de testare.

În ceea ce privește cine plătește pentru testare, depinde. Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a raportat că testarea sosirii costă călătorii cu până la 200 USD pentru unele destinații europene.

Înmulțiți acest lucru cu o familie de 4 persoane și o călătorie devine discutabilă împreună cu întrebarea despre costurile care sunt acoperite sau nu de asigurare.

Pașapoartele de „imunitate”

Chile, Germania, Italia, Marea Britanie și Statele Unite mizează pe ideea pașapoartelor de „imunitate”, un document fizic sau digital care certifică imunitatea la Covid-19 și îi identifică pe cei care au anticorpi care îi fac imuni.

Dar lungimea imunității pentru pacienții recuperați este necunoscută. Oamenii de știință din Hong Kong au confirmat recent că un bărbat a fost reinfectat la doar 4 luni după recuperare.

OMS se opune „hârtiei fără Covid”

Oficialii din domeniul sănătății publice, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), se opun așa-numitelor pașapoarte „fără Covid” sau imunitate, citând cât de puțin se știe despre virus.

Acestea sunt preocupate de cerințele de testare relaxante, care riscă să se răspândească în continuare în boli și își fac griji că cei autorizați nu vor purta măști, nu se vor spăla pe mâini sau nu vor avea distanțe sociale.

Propunerea venită din Israel

O inovație de „pașaport” o are compania israeliană Pangea Covid-19 International Travel Card, ce a creat un card digital sigur conceput pentru a permite identificarea rapidă, transfrontalieră, potrivit CEO-ului Rafi Kaminer.

Alte concepte ar raporta dacă o persoană recuperată este sau nu imună. „Cardul nostru permite autorităților să cunoască starea reală Covid a tuturor călătorilor la intrare și la ieșire.

Indiferent de rezultate, dacă au fost testați şi dacă au făcut testul sau dacă au fost testați pentru călătoria actuală”, a declarat acesta pentru CNN Travel.

„Călătorii trebuie să se adreseze autorităților medicale guvernamentale care implementează sistemul online, integrat în autoritățile de control al pașapoartelor, care pot aproba sau refuza rapid intrarea pe baza datelor cardului.

Se actualizează automat odată cu testul sau când se administrează un vaccin”, a completat Rafi Kaminer.

Testele rapide, soluţia supremă?

Între timp, cercetătorii și companiile tehnologice din SUA fac eforturi uriaşe pentru a dezvolta teste rapide despre care se spune că sunt împiedicate de aprobările guvernamentale.

Puține dintre aceste teste rapide îndeplinesc cerințele stricte stabilite de OMS pentru testele „punctului de îngrijire” în august, a raportat Chemical and Engineering News, un jurnal al American Chemical Society.

Aceste cerințe includ: rezultate în termen de 40 de minute, administrare în afara unui mediu clinic cu precizie de 70% pentru pozitivitatea adevărată și 97% precizie pentru negativitatea adevărată, dar şi costuri care nu trebuie să depășească 20 de dolari.

Noua dezbatere vs. testul PCR

Pe măsură ce oamenii de știință se grăbesc să dezvolte teste rapide, se dezvoltă o nouă dezbatere cu privire la testele care sunt mai rapide decât testul PCR standard, dacă nu sunt chiar atât de precise.

Ei pun la îndoială necesitatea de a avea acuratețe la acel nivel.

Michael Mina, profesor asistent și epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Harvard T. H. Chan, susține că testarea PCR este prea lentă.

De asemenea, este prea costisitoare și face puțin pentru a stopa răspândirea bolii, deoarece nu identifică când o persoană este contaminată.

Atenţie la testul de sarcină!

El susține testele de benzi de hârtie DIY care fac exact asta. Similare testelor de sarcină la domiciliu, dar folosind saliva, aceste teste, acum în curs de dezvoltare la câteva companii, indică momentul în care cineva este cel mai infecțios.

Ar putea fi la fel de bune ca un vaccin, spune Mina, care a vorbit în cadrul unui briefing de presă recent, cerând aprobări mai rapide pentru tehnologie.

Apel la topirea restanţelor

„Diagnosticarea oamenilor nu face mare lucru pentru a opri efectiv focarul. PCR-ul folosit ca instrument de diagnosticare nu numai că oferă puțin pentru ruperea lanțurilor de transmisie, dar de fapt ne pune pe drumul greșit.

Vreau teste care să spună cuiva că transmite în acel moment, că transmite astfel încât să poată acționa în funcție de el.

Vreau să o ia în fiecare zi sau în fiecare zi. Dacă toți cei care dau test pozitiv ar rămâne acasă, am rupe transmisia”, a spus Mina.

Gerald spune că, prin întârzierea desfășurării testelor alternative care ar putea ușura testarea restanțelor, oficialii din domeniul sănătății publice ar putea face mai mult rău decât bine.

Problema este că aprobarea guvernului actual necesită compararea cu testul PCR, iar testele alternative nu sunt la fel de exacte.

Piedici birocratice, veşnica problemă

Testele trebuie, de asemenea, să treacă cu autoritățile internaționale de sănătate.

„Întreaga idee este să menținem fluxul de trafic în mișcare”, a declarat Gerald pentru CNN, descriind mașina pe care el și colegii o dezvoltă pentru screening-ul aeroportului, oferind rezultate în trei secunde.

„Se clasifică pasagerii în trecere sau fără trecere și permite majorității să-și continue drumul. Dacă cineva este semnalizat, li se face un test PCR de cinci până la 15 minute”, a completat el.

Deocamdată, testarea este văzută ca o modalitate de a permite călătorilor să călătorească pe mapamond.

Cu toate acestea, este clar: călătorii trebuie să acţioneze cu prudență. Rămâne faptul că soluțiile menite să deschidă călătoriile sunt greoaie.

Dar progresul realizat rapid înseamnă că mai este doar o chestiune de timp (n.r. – până la o soluţie rapidă şi eficientă de testare).

sursa: cnn.com