Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunț dur pentru românii care au asupra lor mai mult de 10.000 de euro. Vor primi amenzi uriașe de mâine, 20 noiembrie
Anunț dur pentru românii care au asupra lor mai mult de 10.000 de euro. Vor primi amenzi uriașe de mâine, 20 noiembrie

Anunț dur pentru românii care au asupra lor mai mult de 10.000 de euro. Vor primi amenzi uriașe de mâine, 20 noiembrie

Începând din 20 noiembrie 2021, sumele în bani de cel puțin 10.000 euro, nedeclarate de persoanele care trec prin punctele de frontieră ale României, nu vor mai fi confiscate. În schimb, amenzile sunt uriașe.

Numai că, deținătorii numerarului nedeclarat vor risca amenzi de la 3.000 la 50.000 lei, potrivit unei hotărâri de Guvern oficializate recent.

În Monitorul Oficial a fost publicată HG nr. 1.184/2021, care va intra în vigoare din 20 noiembrie 2021. Acesta pune în acord legislaţia autohtonă cu un act normativ privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniunea Europeană, respectiv Regulamentul european 1.672/2018.

Actul normativ armonizează cadrul legislativ şi cu decizia dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la începutul anului trecut, prin care s-a stabilit că persoanelor care intră sau ies din România şi nu declară sumele ce depăşesc 10.000 de euro nu le pot fi confiscaţi aceşti bani.

Cei care nu declară sumele de cel puțin 10.000 de euro la trecerea printr-un punct vamal vor putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 3.000 şi 50.000 lei (adică aproximativ maximum 10.000 euro). Totuși, valoarea amenzii nu va putea depăși 60% din valoarea numerarului nedeclarat, potrivit prevederilor HG 1.184/2021, scrie avocatnet.ro.

Diferenţă importantă între minimul şi maximul amenzii contravenţionale

Deoarece actul normativ prevede o diferenţă importantă între minimul şi maximul amenzii contravenţionale, autoritatea vamală va avea posibilitatea de a individualiza sancţiunea aplicată, putând da o amendă spre valoarea minimă sau cea maximă, în funcţie de pericolul social al faptei.

Conform noii hotărâri, sancțiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ și trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă.

De acum, autoritatea vamală are posibilitatea de a individualiza sancțiunea aplicată, impunând o amendă spre minim când pericolul social al faptei este mai scăzut și, respectiv, o amendă spre maxim atunci când pericolul social al faptei este crescut.

Formularele pentru declararea la frontieră a sumelor în numerar de minimum 10.000 euro au fost modificate de Agenția Națională de Administrație Fiscală încă din vara acestui an.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.