Evenimentul Zilei > Social > Anunț de ultimă oră: Ce se întâmplă cu certificatul verde COVID-19? Se aplică dacă te-ai vaccinat cu o singură doză
Anunț de ultimă oră: Ce se întâmplă cu certificatul verde COVID-19? Se aplică dacă te-ai vaccinat cu o singură doză

Anunț de ultimă oră: Ce se întâmplă cu certificatul verde COVID-19? Se aplică dacă te-ai vaccinat cu o singură doză

Certificatul verde COVID-19 ar putea fi acordat inclusiv persoanelor care se vaccinează cu o singură doză de ser imunizator, dacă propunerea specialiștilor social-democrați din Sănătate va fi aprobată. Până la momentul finalizării schemei complete de vaccinare, românii ar putea să aibă acces la un astfel de document temporar.

La sediul Guvernului, sâmbătă, 30 octombrie, a avut loc o întâlnire în care s-au dezbătut soluții imediate pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 în România, susținută la invitația premierului desemnat Nicolae Ciucă. La întrunire au participat profesorii Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel (PSD), ministrul interimar de la Sănătate, Cseke Attila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Întâlnire între specialiștii din Sănătate

„Întâlnirea de azi demonstrează responsabilitatea PSD de a sprijini activ efortul privind lupta împotriva pandemiei. Este nevoie ca toți specialiștii în sănătate să se așeze la aceeași masă și să găsească cele mai bune soluții pentru a trece împreună peste acest moment deosebit de greu”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Social-democratul a transmis oficialilor, în urma discuțiilor pe care le-a purtat în timpul săptămânii cu reprezentanți din Sănătate, Educație, HoReCa și IMM-uri că există un special interes al structurilor asociative pentru un management corect al pandemiei de coronavirus.

Autoritățile amintite au dezbătut mai multe măsuri ce pot fi implementate temporar pentru îmbunătățirea accesului pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2 la serviciile ambulatorii și medicația antivirală. De asemenea, un alt subiect abordat a fost necesitatea consilierii profesionale pentru medicii de familie, precum și organizarea unor structuri de coordonare a asistenței medicale spitalicești la nivel județean.

Certificat verde COVID-19 temporar

Profesorii Alexandru Rafila şi Adrian Streinu-Cercel au propus accesul la certificatul verde COVID-19 temporar, pentru românii vaccinați cu o singură doză de ser imunizator.

Medicii au propus ca acesta să fie acordat în termen de zece zile de la administrarea primei doze. Documentul va fi valabil până când persoanele se vor imuniza și cu a doua doză, moment în care vor beneficia de certificat verde COVID-19 definitiv, potrivit Antena3.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.