Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunț CNCAV de ultimă oră. Cum se face rapelul pentru românii imunizați cu AstraZeneca
Anunț CNCAV de ultimă oră. Cum se face rapelul pentru românii imunizați cu AstraZeneca

Anunț CNCAV de ultimă oră. Cum se face rapelul pentru românii imunizați cu AstraZeneca

Persoanele care au fost vaccinare cu prima doză de AstraZeneca și care au amânat rapelul pentru mai bine de trei luni, se vor putea imuniza cu un alt vaccine de tip ARN Mesager.

Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis noi precizări cu privire la persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca şi au refuzat rapelul. Acest lucru s-a întâmplat după ce mai multe persoane au avut de suferit din cauza efectelor secundare ale acestui tip de vaccin.

În astfel de cazuri se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager. Potrivit sursei citate, în acest caz nu este nevoie de o recomandare specială din partea medicului.

„Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucţiune care vine în completarea celei emise la data de 13 august 2021 privind vaccinarea în situaţii speciale. Conform prevederilor regăsite în document, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/ AstraZeneca şi care au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni”, se arată într-o comunicare a CNCAV.

Care sunt efectele secundare după a treia doză de vaccin anti-Covid-19

În ce caz este nevoie de recomandarea medicului

Pe de altă parte, în cazul persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca în urmă cu mai puțin de trei luni, schimbarea tipului de vaccin pentru doza a doua se va face în urma unei recomandări medicale. Astfel într-un astfel de caz se va ține cont de contraindicațiile și precauţiile din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP).

„Atunci când o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, după vindecare, cu acelaşi tip de vaccin”, au mai transmis specialiştii.

Vaccinarea este singura soluție pentru învingerea pandemiei

Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european. Potrivit specialiştilor, vaccinurile pot preveni apariţia unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2, reduc semnificativ riscul de boală severă şi limitează răspândirea virusului, reduc considerabil riscul de spitalizare şi de deces.

„CNCAV asigură populaţia de transparenţă completă şi responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informaţiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil şi sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, a mai transmis CNCAV.   

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: