Anunț alarmant despre Florin Cîțu! De acum, orice oră este esențială pentru el. Știu și apropiații

Anunț alarmant despre Florin Cîțu! De acum, orice oră este esențială pentru el. Știu și apropiații Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Dumincă este ultima zi în care prim-ministrul interimar și totodată președintele PNL, Florin Cîțu, trebuie să prezinte propunerile pentru programul de guvernare și lista cu miniștri premierului desemnat Dacian Cioloș, care recent a câștigat funcția de președinte al USR. Liderul PNL are termen până la ora 18:00.

Așa cum se știe, Comitetul Politic al USR se reuneşte duminică, la ora 18:00, pentru analiza şi aprobarea programului de guvernare. Totodată, în cadrul acestui eveniment politic va fi aprobată şi echipa guvernamentală, inclusiv lista cu miniștri.

Ulterior, premierul desemnat, Dacian Cioloş, va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri aprobate duminică. Amintim că acest calendar a fost stabilit vineri, în Biroul Naţional al USR, la solicitarea lui Cioloş.

Aici s-a ajuns după ce preşedintele USR a fost nominalizat la 11 octombrie de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcția funcţia de prim-ministru. Articolul 103 din Constituţia României arată că persoana desemnată trebuie să ceară votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului în maximum 10 zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai departe, programul şi lista guvernului vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Practic, Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii.

Florin Cîțu l-a respins pe Cioloș

În acest context trebuie spus că la două zile după ce a fost desemnat, Dacian Cioloş s-a întâlnit cu liderii PNL (Florin Cîțu), UDMR (Hunor Kelemen) şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Astfel, miercuri au fost primele discuții formarea noului guvern.

Cioloș și Cîțu. sursa: arhiva EVZ

„Ne aflăm într-un moment excepţional şi este nevoie de soluţii excepţionale. Va trebui să fim conştienţi de asta. Nu am venit la această întâlnire ca să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii noştri de coaliţie, ci ce sunt ei dispuşi să ofere de fapt României, pentru că va trebui să oferim o soluţie pentru România.

Le ofer un parteneriat aşa cum ne dorim sper toţi, ca să putem forma o majoritate în Parlament″, spunea Cioloș înainte de acea întâlnire cu Florin Cîțu. La finalul ei nu s-a ajuns la vreo concluzie.

Vineri, Cioloș a dezvăluit că va avea o nouă întâlnire cu liderii PNL şi UDMR. De asemenea, el menţiona că le-a transmis intenţia de a forma cât mai repede un guvern. Nu s-a mai ajuns la un nou dialog din cauza decizia conducerii PNL de a-i solicita preşedintelui USR să negocieze cu PSD şi AUR.

Peste 200 de voturi sunt necesare pentru noul guvern

Pentru a găsi cele 234 de voturi necesare învestirii guvernului Ciolo, Cîțu i-a transmis liderului USR să negocieze cu partidele care au votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului. Cu PSD și AUR, mai exact.

„Dacă prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş nu va reuşi să găsească majoritatea pentru învestirea guvernului, PNL va demara negocieri cu toţi liderii partidelor responsabile, cu excepţia AUR, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru România″, a declarat Cîţu.

Sursa foto: EEC-Răzvan Vălcăneanțu

Președintele PNL a motivat că guvernul a fost demis în Parlament, iar USR poartă responsabilitatea pentru rezultat. Prin urmare, Dacian Cioloş are datoria „morală″ faţă de români să încerce „cu adevărat″ găsirea sprijinului la „partenerii de coaliţie″ PSD şi AUR.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a comentat aceste declarații și a reliefat că premierul desemnat nu a reuşit să restabilească „un nivel minim de încredere″. Hunor a punctat astfel că Dacian Cioloș a ratat o șansă pentru refacerea coaliţiei.

UDMR și-a ales opțiunile

Liderul maghiar a mai spus că opţiunile pe care le mai are Cioloș sunt renunţarea la mandatul primit de la Iohannis, formarea unui guvern cu PSD şi AUR sau un executiv monocrom USR.

Cioloș a fost deranjat de propuneri și a transmis PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că țara are nevoie de un guvern. Totodată, a reamintit liberalilor că nu e cazul să dea lecţii de negociere după ce în trecut au format o alianţă cu PSD.

„Până duminică, dacă PNL este interesat de discuţii, ştie unde să ne găsească″, a mai transmis Cioloş. Totuși, nimic nu s-a schimbat nici la ora scrierii acestei știri, iar Florin Cîțu a rămas ferm pe poziții.