Anul tinerilor regizori

În 2009, ne aşteaptă pelicule de Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, care ar putea rula la Berlin şi Cannes. De la Hollywood vin filmele de Oscar şi „Harry Potter”.

Cel puţin pentru cinema-ul românesc, 2009 nu se anunţă un an de criză: regizorii Noului Val revin pe marile ecrane şi pe platouri. Vom vedea filme de Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Răzvan Rădulescu, Constantin Popescu şi Alexandru Iordăchescu, care au şanse mari să intre în circuitul festivalurilor, începând cu Berlin şi Cannes şi continuând cu Veneţia şi Locarno.

Tot în 2009, se întorc în spatele camerei de filmat, printre alţii, Cristi Puiu, cu „Aurora”, Lucian Pintilie, cu un film despre cazul Tanacu, Nae Caranfil cu „Alice în ţara tovarăşilor”, Cătălin Mitulescu îşi va termina „Un balon în formă de inimă”, Călin Netzer va colabora cu Victor Rebengiuc la „Medalia de onoare”, Radu Muntean va regiza „Marţi după Crăciun”, iar Igor Cobileanski va începe „Afacerea Est”.

Poveşti despre închisoare şi emigranţi

Şirul celor peste 10 premiere autohtone de anul acesta debutează cu „Întâlniri încrucişate” de Anca Damian, un film amânat din toamna lui 2008, care va rula de pe 23 ianuarie. Regizoarea leagă trei poveşti despre închisoare reunindu-i în distribuţie pe Mimi Brănescu, Andi Vasluianu şi Oxana Moravec. Pe 13 februarie, după ce a epuizat circuitul festivalier, vine pe ecrane „Pescuit sportiv” de Adrian Sitaru. Un scenariu despre manipulare, minciună şi compromisuri, în care Maria Dinulescu face un minunat rol de compoziţie, în compania lui Adrian Titieni şi a Ioanei Flora.

Tot în februarie ar trebui să vedem pelicula lui Radu Gabrea despre Pogromul de la Iaşi, „Călătoria lui Gruber”, cu Florin Piersic Jr. în rolul principal, însă data exactă nu a fost încă stabilită. Nici „Luna verde” a lui Alexa Visarion – un road-movie contemporan despre dilemele tinerei generaţii - nu are încă o dată sigură de lansare. Pe 20 martie însă, ne aşteaptă „Week-end cu mama” al lui Stere Gulea, un scenariu despre consecinţele emigrării, cu Medeea Marinescu şi Adela Popescu: întoarsă în ţară după 16 ani, o mamă trăieşte şocul de a-şi fi regăsit fiica dependentă de droguri.

Mungiu continuă „Amintirile”

Anul 2009 înseamnă şi două reveniri aşteptate: Cristian Mungiu, cu seria de şase scurtmetraje reunite sub titulatura „Amintiri din Epoca de Aur”, şi Corneliu Porumboiu, cu „Intermediar”. Există deja zvonuri pe piaţă care vorbesc de posibila selecţie a seriei lui Mungiu la Festivalul de la Berlin (5-15 februarie), în secţiunea Panorama, însă filmul se află încă în laborator, pentru ultimele finisaje. Scenariile îi aparţin lui Mungiu, care a şi regizat două dintre scurtmetraje, celelalte patru purtând semnătura lui Hanno Hoffer, Constantin Popescu, Ioana Uricariu şi Răzvan Mărculescu. Filmul va avea două părţi: „Tales of Love” şi „Tales of Power”.

Dacă Mungiu va merge la Berlin, Porumboiu ar putea ajunge la Cannes cu falsul său policier, în care Dragoş Bucur e protagonist. Tot la Cannes va fi lansat, cel mai probabil, „Copilăria lui Icar” (Alexandru Iordăchescu), ultimul film în care a jucat Guillaume Depardieu. O peliculă îndelung anticipată e şi „Concertul” lui Radu Mihăileanu, o comedie în stilul „Trenului vieţii”, filmată în proporţie de 60% în România şi pre-vândută deja în Statele Unite. Radu Jude merge la Berlin

Concurenţi puternici în festivaluri ar putea fi şi cineaştii care debutează anul acesta în lungmetraj. Radu Jude îşi va duce „Cea mai fericită fată din lume” la Festivalul de la Berlin, în secţiunea Forum. Un film cu un buget de 650.000 de euro, produs de Hi Film, în coproducţie cu Circe Films din Olanda, care aduce în centrul atenţiei o actriţă neprofesionistă, Andreea Boşneag, în rolul unei tinere care câştigă o maşină la un concurs.

I-am putea regăsi în competiţiile marilor festivaluri şi pe scenaristul Răzvan Rădulescu, care a regizat împreună cu Melissa de Raaf „Felicia înainte de toate”, şi pe Constantin Popescu. Acesta din urmă are în plan un triptic despre luptătorii din rezistenţa anticomunistă, care începe cu „Portretul luptătorului la tinereţe”, despre Gavrilă Ogoranu. În 2009 ar putea debuta şi Bobby Păunescu, cu „Francesca”, în care Monica Bârlădeanu are rolul central. Toate aceste filme vor ajunge pe marile ecrane cel mai probabil spre sfârşitul anului.

PRODUCŢII STRĂINE

De la Hollywood În 2009, Hollywood-ul lucrează frenetic la remake-uri. Între timp însă, ne dă destule motive să mergem la cinema. În primele trei luni, cap de afiş sunt filmele aflate în cărţi la Oscaruri: „Frost/Nixon”, „Milk”, „Revolutionary Road”, „Strania poveste a lui Benjamin Button” şi „Doubt”. Nu trebuie ratat „Changeling” (cu Angelina Jolie) şi „Gran Torino” ale lui Clint Eastwood, nici cele două pelicule despre Che Guevara, în regia lui Steven Soderbergh, „Guerilla” şi „Argentine”. Filmul-fenomen „Amurg” (ianuarie), după cartea lui Stephenie Meyer, va câştiga probabil adepţi şi în România. Motive de bucurie vor avea şi fanii unor francize precum „Terminator”, „X-Men”,„Harry Potter” sau „Ice Age”, pentru că li se întorc personajele preferate.