Evenimentul Zilei > Social > Anul Nou Bisericesc, 1 septembrie. Ce tradiții religioase trebuie respectate
Anul Nou Bisericesc, 1 septembrie. Ce tradiții religioase trebuie respectate

Anul Nou Bisericesc, 1 septembrie. Ce tradiții religioase trebuie respectate

Anul Nou Bisericesc începe miercuri, 1 septembrie, spre deosebire de Anul Nou Calendaristic, care începe pe 1 ianuarie. Tradiția a fost împrumutată de la evrei, care sărbătoreau anul civil. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate pe 1 septembrie.

Anul Bisericesc se încheie în luna august, după sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului, pe data de 15 august, și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, considerat cel mai mare proroc de până la venirea Domnului Iisus Hristos, care se celebrează pe data de 29 august. Pe 1 septembrie începe un nou An Bisericesc.

Istoria Anului Nou Bisericesc. Tradiția a fost împrumutată de la evrei

Data de 1 septembrie a fost împrumutată de la evrei, care sărbătoreau anul civil. Calendarul evreilor începe cu luna Tisri, adică luna septembrie. În prima zi a lunii, evreii aveau zi de odihnă și obișnuiau să aducă arderi de tot lui Dumnezeu.

Potrivit tradițiilor, și Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea publică tot în ziua de 1 septembrie. Atunci, El a intrat în sinagogă și a dat citire unor cuvinte ale prorocului Isaia, care prezicea despre Sine:  „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului.” (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

Pe 1 septembrie a început creația lumii

Un alt motiv pentru care credincioșii sărbătoresc Anul Nou Bisericesc este faptul că, potrivit tradiției moștenite din Legea Veche, în această zi a început creația lumii. Data debutului Noului An Bisericesc a fost stabilită de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit data în cauză ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Iisus Hristos în mijlocul adunării evreilor, când a vestit tuturor anul bineplăcut Domnului.

Pe această dată, Biserica a stabilit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Anul Bisericesc se împarte în trei mari perioade: Perioada Triodului (perioada prepascală) – triodul ține zece săptămâni și se încheie în Sâmbăta Mare; Perioada Penticostarului (perioada pascală) – penticostarul începe din ziua Paștilor și ține până în Duminica Tuturor Sfinților (a 8-a după Paști); Perioada Octoihului (perioada postpascală) – tot restul anului bisericesc, din lunea de după Duminica Tuturor Sfinților și până în Duminica Vameșului și Fariseului, este perioada Octoihului.

Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Anul Nou Bisericesc

Potrivit tradiției, superstițiile legate de data de 1 septembrie au legătură cu condițiile meteo, deoarece vârstnicii țineau cont de aceste detalii pentru a afla cum va fi vremea în următoarea perioadă de toamnă. Din strămoși se consideră că dacă vremea va fi rea pe 1 septembrie, întreaga toamnă se vor raporta condiții meteo asemănătoare.

Dacă în dimineața acestei zile plouă, tradiția spune că va fi vorba despre o viitoare primăvară ploioasă. Dacă cerul este gri, toamna va fi grea, iar în cazul în care pe această dată tună, toamna va fi una lungă.

Dacă la orele amiezii, vremea este frumoasă, potrivit tradiției, urmează vreme frumoasă întregul an, însă dacă întreaga zi va fi ploioasă sau senină, anul va fi secetos și ploios, potrivit antena3.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: