Antonio Guterres se îndreaptă către al doilea mandat

Antonio Guterres se îndreaptă către al doilea mandat

Printr-un vot în unanimitate, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a exprimat o "recomandare" la adresa Adunării Generale pentru confirmarea pentru un al doilea mandat a secretarului general, portughezul Antonio Guterres, care rămâne în funcție până la 31 decembrie 2021. Aprobarea de către Adunarea Generală reprezintă un pas pur formal și ar trebui să aibă loc în scurt timp.

În cursa pentru cel mai râvnit fotoliu la Palatul de Sticlă din New York, Guterres, aflat în funcție din 2017, este singurul candidat oficial.

Alte zece persoane și-au depus candidatura, dar nu au fost recunoscute drept candidați oficiali, deoarece niciuna dintre cele 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite nu le-au acordat susținere.

Guterres și al doilea mandat cu un "plan de luptă pentru toate crizele"

Consiliul de Securitate a aprobat în unanimitate o recomandare pentru un al doilea mandat al portughezului în calitate de secretar general. Confirmarea formală va apărea în curând.

Ne puteți urmări și pe Google News

DIÁRIO DE NOTÍCIAS (Portugalia), 9 iunie 2021 - În timp ce Consiliul de Securitate aproba în unanimitate o recomandare pentru al doilea mandat al său de secretar general al ONU, António Guterres continua să lucreze. "Multe dintre beneficiile pe care ni le oferă oceanul global sunt distruse de propriile noastre acțiuni", a declarat acesta ieri în cadrul unei conferințe care marca Ziua Mondială a Oceanelor. Fostul prim-ministru portughez și fostul înalt comisar al ONU pentru refugiați se află în fruntea Națiunilor Unite din ianuarie 2017 și urmează să mai activeze încă cinci ani. Dar în timp ce numele său se răspândea pe site-urile de știri din întreaga lume, Guterres condamna pe Twitter atacul împotriva unei familii musulmane din Canada. "Inima mea este alături de victime, de rude și de prieteni - și de comunitate. Trebuie să ne unim împotriva islamofobiei și a tuturor formelor de ură, acum mai mult ca oricând", a scris el pe acea rețea socială.

La 72 de ani, Guterres a fost singurul candidat la funcția de secretar general al ONU, deoarece, deşi au existat zece candidaturi individuale, nici una nu a fost acceptată, deoarece nu s-a bucurat sprijinul vreuneia dintre cele 193 de țări membre ale organizației.

Într-o scurtă reuniune cu ușile închise, Consiliul de Securitate a recomandat în unanimitate Adunării Generale a Națiunilor Unite menținerea liderului său, a anunțat președintele în funcție al acestui organism, ambasadorul estonian Sven Jürgenson. Confirmarea formală din partea Adunării Generale este așteptată în curând.

După un prim mandat consacrat parțial stopării consecințelor potențial dramatice pentru ONU ale politicii unilaterale a președintelui SUA de la acea vreme, Donald Trump, Guterres va trebui să aibă acum "un plan de luptă pentru toate crizele". De fapt, bilanţului primului său mandat îi lipsește o mare victorie diplomatică, conflictele din Siria, din Yemen sau din Mali încă aşteptând cu disperare o soluție.

Este adevărat că există o pacificare în curs de desfășurare în Libia, ţară cufundată în haos de la revolta populară care a condus în 2011 la moartea lui Muammar Gaddafi, dar ONU este adesea văzută mai ales ca o instituție care monitorizează evenimentele, mai degrabă decât ca un intervenient activ.

Criticii nu menajează ceea ce consideră a fi pasivitatea Națiunilor Unite în persecuția comisă de militarii birmani împotriva minorității rohingya. O situație pe care Guterres a deplâns-o, avertizând că țara este "în pragul genocidului".

Secretul rezidă în discreție

În faţa criticilor ce i-au fost aduse, Guterres a menţionat în luna mai că "elementele fundamentale" ale activităţii sale depind de discreție. "Uneori, pentru a fi eficienți, trebuie să fim discreți, pentru a stabili canale de comunicare din culise între părți". Și aceste canale sunt cele care permit adesea "evitarea celor mai grave confruntări și identificarea de soluții".

În acești cinci ani, portughezul a ştiut să gestioneze cu măiestrie presiunile constante - din țări mici și de la marile puteri - cărora funcţia îl  supune. Și adevărul este că a evitat înstrăinarea oricăruia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (China, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia - cu drept de veto), ceea ce i-a garantat un al doilea mandat. "Îi suntem datori pentru că ONU nu a făcut implozie pe vremea lui Trump, ceea ce s-ar fi putut întâmpla", a recunoscut pentru AFP un diplomat dintr-una dintre aceste cinci țări, sub acoperirea anonimatului.

Moștenirea sa va fi definită acum în al doilea mandat, gestionarea conflictelor fiind marea provocare, pe lângă lupta împotriva schimbărilor climatice, pe care o stabilise deja ca prioritate în primii cinci ani, a căror ultimă sută de metri a fost marcată și de lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Cele care nu-l cruţă de critici sunt ONG-urile, care îl acuză pe portughez că nu a făcut îndeajuns pentru apărarea drepturilor omului. "Primul mandat al lui Guterres a fost marcat de tăcerea asupra încălcărilor drepturilor omului de către China, Rusia, precum și de către SUA și aliații săi", a declarat Kenneth Roth, directorul executiv al Human Rights Watch. El a adăugat: Odată realegerea lăsată în urmă, Guterres ar trebui să folosească următorii cinci ani pentru a deveni un puternic susţinător al drepturilor omului [...] Recenta sa dorință de a denunța abuzurile din Myanmar și din Belarus ar trebui să se extindă pentru a include toate guvernele care merită o condamnare, inclusiv cele puternice și protejate".

În Portugalia, al doilea mandat al lui Guterres a fost primit cu elogii. Președintele Marcelo Rebelo de Sousa a menţionat că "acesta a fost un mandat foarte dificil, iar el a reușit să îl depășească. Sper ca acest următor mandat, dacă va fi confirmat, așa cum se pare, realegerea sa să fie, nu spun mai uşoară, dar mai puțin complicat decât precedenta". Primul-ministru António Costa a salutat "un neobosit luptător pentru pace, un apărător al drepturilor omului și un mare avocat al acțiunilor climatice pentru apărarea viitorului umanității".

(Articol de Helena Tecedeiro) Traducere: Rador

Photo 140377487 © Palinchak | Dreamstime.com