Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat la Digi24, că prevederea din protocolul încheiat în USL, referitoare la preşedinţia Senatului care revenea PC era valabilă în situaţia în care candidatul din partea PNL devenea preşedinte al ţării.
"Nu ştiu ce a dat publicităţii dl Daniel Constantin, nu a fost niciun acord secret. Lucrurile au fost discutate atunci - şi toate documentele USL şi ACD arată acest lucru -, discutate în ideea în care un candidat al Uniunii devine preşedinte al României din partea USL, din partea PNL, atunci preşedinţia acelei camere ar fi revenit PC", a spus Crin Antonescu, la Digi24.
El a explicat că "ameninţări sau aluzii de acest gen" nu-l afectează.
"Eu am făcut politică şi înainte de a fi preşedinte al Senatului. Nu este cazul, chiar este inutil ca dl Sârbu, ca dl Dragnea, alţi domni să mă sperie. (...) Eu sunt preşedinte al Senatului ales prin votul senatorilor pe o formulă politică. Dacă doresc să o denunţe să o denunţe, dacă în baza regulamentului şi a Constituţiei au motive şi au dorinţa de a schimba preşedintele Senatului o pot face. Nu este niciun fel de problemă", a mai spus Antonescu.
Conducerea Senatului revenea PC
Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a subliniat joi că nu există intenţia ca PC să preia funcţia de preşedinte al Senatului şi a făcut public documentul semnat în 2012 împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, care arăta că după alegerile parlamentare funcţia de şef al Camerei Superioare a Parlamentului revenea conservatorilor, nu "în anumite condiţii".
"Pentru a înlătura orice dubiu, am luat decizia prezentării publice a documentului semnat împreună cu dl. Crin Antonescu, în martie 2012, care arată negru pe alb că funcţia de preşedinte al Senatului revenea Partidului Conservator, nu 'în anumite condiţii', aşa cum susţinea domnia sa. În ciuda acestui angajament politic, am acceptat cedarea funcţiei către dl. Antonescu pentru a potenţa candidatura acestuia la funcţia supremă în stat, în spiritul parteneriatului din USL. Am luat decizia prezentării publice a acestui document ca urmare a dezinformării propagate în plan public în legătură cu ponderea Partidului Conservator în guvernare. Accentuez că nu există intenţia ca Partidul Conservator să preia funcţia deţinută de dl. Antonescu şi că am făcut această precizare strict în ideea unei corecte informări'', se arată într-o declaraţie transmisă de Daniel Constantin, citată de Agerpres.
Acordului politic între PSD, PNL şi PC din 2012
Liderul conservatorilor a transmis textul integral al acordului politic între PSD, PNL şi PC din 2012, potrivit căruia ''după următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de preşedinte al Senatului revine Partidului Conservator''.
Potrivit documentului, ''la următoarele alegeri prezidenţiale, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de preşedinte al României revine Partidului Naţional Liberal'', iar ''după următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului României revine Partidului Social Democrat.
Totodată, ''după următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor revine Partidului Social Democrat''.
''Deciziile USL, anterioare prezentului Acord, referitoare la repartizarea candidaturilor pentru preşedinţia Consiliilor Judeţene şi primăriile municipiilor reşedinţa de judeţ, la alegerile locale din 10 iunie 2012, îşi păstrează integral valabilitatea. Pentru repartizarea tuturor funcţiilor numite la nivelul administraţiei centrale şi guvernamentale care vor reveni USL după următoarele alegeri parlamentare, anticipate sau la termen, se va respecta următoarea proporţie: PSD 50%, PNL 40% şi PC 10%. Orice modificare a prezentului Acord se poate realiza exclusiv pe baza consensului părţilor semnatare'', se precizează în document.